Automat (oružje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Thompson, automat koji je postao slavan zahvaljujući gangsterskim filmovima

Automat je naziv koji se koristi za automatsko oružje za uništavanje neprijateljske sile i neposrednu samoodbranu koje koristi pištoljsku municiju. Iako se ponekad naziva strojnicom ili mašinskom puškom u pravilu ima slabiji domet od puške i mitraljeza, ali to nadoknađuje time što je lakši za nošenje.

Razvio se u prvom svjetskom ratu, kada se stekla potreba za oružjem koje bi pojedinačni vojnik - pješadinac mogao koristiti u neprijateljskim rovovima. Veliku popularnost je stekao u drugom svjetskom ratu, pri čemu se pokazao kao vrlo dobro oružje za ulične borbe.

Danas ga uglavnom koristi policija, a u vojsci specijalne snage te piloti, tenkisti i drugi pripadnici oružanih snaga kojima su jurišne puške preglomazne.

Slavni automati[uredi | uredi izvor]