Idi na sadržaj

Puška

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jurišna puška Zastava M-70


Puška je individualno vatreno oružje, koje u vojnoj nomenklaturi spada u kategoriju ličnog naoružanja. Sastavljena od cijevi, mehanizma za opaljivanje i kundaka. Koristi se u vojne, policijske i privatne svrhe, kao za lov, na primjer. U nekim državama je dopuštena i kao privatno odbrameno oružje (SAD. npr.). Snaga puščanog metka i probojna energija se mjere kalibrom, kojim se opisuje prečnik otvora cijevi.[1][2][3]

Prve puške, tzv. su se punile barutom kroz usta cijevi i nakon svakog ispaljivanja, punjenje je dugo trajao. Za njih se koristio izraz sprednjača, a postojale su i ostraguše. Postoje i tzv. vazdušne puške, koje ispaljuju olovne metke, a primarno služe za uvježbavanje preciznosti gađanja i u sportske svrhe.


A M1903 Springfield rifle АК-47 Stag2wi c Evolucija moderne puške:
Vrh: Puška Baker, rano 19, stoljeće
Druga: Puška M1903 Springfield, rano 20. stoljeće (Bolt akcija)
Treća: Automatska АК-47, sredina 20. stoljeća
Četvrta: Poluautomatska AR-15, sredina 20. stoljeća


Pojavom metka koji je punjen barut, brzina opaljivanja se jako povećala.

Puščana cijev usmjerava kuršum prema ciljanoj meti. Uvođenjem spiralne unutrašnje površine cijevi omogućena je dodatna preciznost i daljina gađanja jer se zrno, nakon ispaljivanja, okreće oko sopstvene ose.

Kundak je namijenjen da se cijev osloni na rame u cilju lakšeg i preciznijeg gađanja ali i da rame strelca primi i amortizira povratni udarac prilikom opaljivanja, prema Njutnovom zakonu akcija-reakcija.

Puške u proizvodnji firme Remington su prve imale šaržer sa više metaka i veoma brzo repetiranje. Prvi puta su upotrebljene na "Divljem zapadu", tokom osvajanja novih prostora Sjeverne Amerike. Tada su male su presudnu ulogu u genocidu starosjedilačkim plemenima Indijanaca. Nakon toga tamo su se pojavili i razni modeli pušaka Winchester.

Mehanizam za opaljivanje redovno ima više dijelova, kao što su: [udarna igla]], obarač i mehanizam za, ručno ili automatsko, izbacivanje čahura.

Kundak prvih puške, kao i nekih današnjih, pravio se od drveta, a cijev i mehanizam za opaljivanje od čelika. Za suvremene (lakše) puške se sve više koriste kompozitniji materijali, koji su pouzdaniji i jeftiniji.

Na puške se mogu dodavati razni dodaci, kao što su od bajonet, platforma za tromblona ili granatu.

Suvremena lovačka puška sa snajperom

Dodavanjem optičkih sprava puška se pretvara u snajper, ubitačno oružje, izuzetne preciznosti i velikog dometa. Preciznost i probojnost su dodatno poboljšani povećanjem kalibra i optičkog nišana.

Priključenjem i specijalnih sprava za noćno (infracrveno) osmatranje i gađanje, puška se upotrebljava i u uslovima smanjene vidljivosti.

Moderne puške za repetiranje i postizanje rafalne paljbe, koriste se i snagom barutnih gasova.

Moderna vojna municija ima mesingane čahure od mesing, lovačka od tvrđeg kartona, sa mesinganim dnom.

Upotreba neka municije je zabrzabranjena državnim zakonima ili međunarodnim konvencijama na razini UN, ili jer izaziva izuzetno teške povrede. Takvi su, na primjer, rasprskavajući (dum-dum), alumimijski ili plastični meci.

Reference[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]