Idi na sadržaj

Uzi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uzi
Upotreba
U službi1954 - danas
Korisnici Izrael
RatoviBliskoistočni sukob,Rat u Vijetnamu, Foklandski rat, Rat u SFRJ
Proizvodnja
ProizvođačIMI, FN, Norinco, RH Alan
Broj proizvedenih primjeraka10 miliona
Opis oružja
Težina3.5 kg
Dužina445 mm
Dužina cijevi260 mm
Kalibar9x19 mm Parabellum
.22 LR
.45 ACP
.41 AE
Domet200 m
Spremnik municije10,16, 20, 25, 32, 40, 50 metaka
Brzina paljbe600 metaka/min
Brzina zrna400 m/s

Uzi je naziv za poznati Izraelski automat čiji je konstruktor bio Uziel Gal po kojem je automat dobio ime. Ovaj automat je gotovo neizostano oružje u mafijaškim sukobima, specijalnim jedinicama, te arsenalima mnogih zemalja svijeta.

Dizajn[uredi | uredi izvor]

Opis[uredi | uredi izvor]

Zatvarač ovog automata obuhvata cijelu dužinu cijevi, zbog čega je udarna igla pomaknuta s čela zatvarača u njegovo tijelo dok je istodobno cijev u cijelini smještena u kućište. Po ovom principu je dostignuto da dužina automata bude 445 mm, a dužina cijevi 260 mm. Prilikom opaljenja zatvarač obuhvata u potpunosti stražnji dio čahure čime je postignuta zaštita strijelca u slučaju prijevremenog opaljenja metka. Ovakva konstrukcija automata nije Uzielova ideja već ju je preuzeo s automata Sa Vz.23. Ručica zatvarača smještena je s gornje strane automata što je najpovoljnije rješenje što podjednako omogućuje njegovo napinjanje ljevacima i dešnjacima.

Spremnik municije je smješten uz sami rukohvat čime mu je osigurano mnogo bolje utvrđivanje i vođenje na dužini većoj nego kod drugig automata. Zbog povoljnog rasporeda mase moguće je precizno gađanje jednom rukom. Automat je opremljen mehaničkim nišanima koji su zaštićeni od eventualnih oštećenja bočnim štitnicima. Prednji nišan se može pomjerati po smjeru i dužini, donji nišan je diopterski i omogućuje gađanje na daljinama od 100, 200 metara.

Uzi je uglavnom sastavljen od lima, pa su zbog toga troškovi njegove proizvodnje niski, Uzi je veoma pouzdano i učinkovito oružje, pa se zbog toga mnogo koristi u jedinicama za borbu u urbanim sredinama i kao oružje posade tenkova i pilota.[1]

Slabosti[uredi | uredi izvor]

Uzi je imao mnogo kritika zbog otvorenog zatvarača, brzog oneščićenja barutnim gasovima i slabe preciznosti. Zagovornici ovog oružja ove kritike opravdavaju njegovim primarnim zadacima, a ne preciznošću. Zbog kritika na račun zatvarača automata Micro-Uzi se više ne proizvodi.

Verzije[uredi | uredi izvor]

Hrvatska verzija ERO.
  • Uzi - standardna verzija u kalibru 9 mm, dužine cijevi 260 mm s brzinom paljbe od 600 metaka u minuti.
  • Mini-Uzi - smanjena verzija prvi put avnosti predstavljena 1980. Ova verzija ima dužinu cijevi od 197 mm, brzina zrna je 375 m/s, a efektivni domet je 100 metara.
  • Micro-Uzi - najmanja verzija Uzija ukupne dužine 282 mm, dužine cijevi 117 m/s.
  • Uzi-Pro - poboljšana varijanta lansirana na svjetsko tržište 2010. godine.
  • ERO - hrvatska verzija kojeg proizvodi RH Alan, proizvodnja u Hrvarskoj počinje tokom rata u Hrvatskoj 1991. za potrebe hrvatske vojske i policije. Ova verzija Uzija se mogla naći i u Armiji RBIH. Ova verzija koristi okvire od 32 metka.[2]
  • M320 - kineska verzija koju proizvodi firma Norinco.

Korisnici[3][uredi | uredi izvor]

Mini-Uzi.
Nigerijski vojnik naoružan Uzi automatom.
Uzi u rukama brazilskih vojnika.

Izvor[uredi | uredi izvor]

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika.

  1. ^ Hrvatski vojnik, broj 76, 1994. godina
  2. ^ Will Fowler, Anthony sjever, Charles stronge & Patrick Sweeney. Ilustrirana enciklopedija Guns (2013). Metro Books: New York. pg.242.
  3. ^ Jones, Richard D. (ed.); Ness, Leland S. (ed.) (27 January 2009).