Avalski toranj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Avalski toranj, prije i poslije razaranja
Rekonstrukcija tornja (Slikano 19.07.2008)

Avalski televizijski toranj je toranj na planini Avali u Beogradu. Avalski toranj je visok 204,57 metara.

Prvi toranj[uredi | uredi izvor]

Proradio je poslije petogodišnje izgradnje, 1965. godine. Toranj su osmislili arhitekte Uglješa Bogdanović (umro 1994. godine) i Slobodan Janjić, kao i konstruktor akademik Milan Krstić. Njegova izgradnja je bila povjerena građevinskom preduzeću Rad.

U gradnji tornja utrošeno je oko 4.000 tona armiranog betona. Vrhunac posla je bila postavka 60 metara visoke antene, teške oko 25 tona, koju su uspješno montirali majstori Goše iz Smederevske Palanke. Početkom maja 1965. godine toranj je dobio konačan izgled, postavljene su televizijske i radio antene. Naizgled mršav na tri noge, koje su se oslanjale na temeljne blokove ukopane 1,4 metra u stijenu, toranj je odolijevao zubu vremena i naletima košave šetajući u prečniku i do jednog metra.

29. aprila 1999. godine, su ga bombe NATO pakta u Operaciji Saveznička sila srušile na stotinak kvadrata njegove nekadašnje terase.

Toranj je po mnogo čemu bio jedinstven u svijetu:

  • Bio je jedini toranj na svijetu koji je za poprečni presjek imao jednokraki trougao
  • Bio je jedan od tornjeva koji nije bio direktno uzemljen, već se oslanjao na svoje tri noge
  • Od svog otvaranja 1965. godine, do razaranja 29. aprila 1999. godine bio je najviša građevina na Balkanu

Avalski toranj je bio jedan od zaštitnih znakova Beograda. Putnici koji bi putem prilazili Beogradu, mogli su da znaju da su nadomak grada kada bi ugledali toranj.

Njegova rekonstrukcija je otpočela 2006. godine. Obnovljeni toranj je trebao svečano da bude otvoren na 10. godišnjicu njegovog rušenja tj. 29. aprila 2009[1] Zbog vremenskih prilika, radovi nisu završeni na vrijeme. 29. oktobra 2009, Radio Televizija Srbije je objavila da je izgradnja tornja završena.[2]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Da li je opravdana ponovna gradnja Avalskog tornja? Arhivirano 27. 9. 2007. na Wayback Machine

Reference[uredi | uredi izvor]