Avogadrov zakon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Avogadrov zakon je jedan od plinskih zakona. Nazvan je prema Amedeu Avogadru koji je 1811. godine iznio pretpostavku da se u jednakim zapreminama svih plinova pri istim uslovima temperature i pritiska nalazi jednak broj čestica (molekula). Dakle, broj molekula u određenom volumenu plina ne zavisi o njihovoj veličini ili masi.

Prema Avogadru najsitnija čestica plina je molekula. Izuzetak čine plemeniti plinovi koji zbog svoje stabilne elektronske konfiguracije ne tvore molekule, već se nalaze u obliku pojedinačnih atoma.

Jedan mol idealnog plina pri standardnim uslovima temperature i pritiska zauzima volumen od 22,4 litra (dm3), što je poznato kao molarni volumen idealnog plina.

Broj molekula u jednom molu plina zove se Avogadrov broj i približna vrijednost mu je 6,022045×1023.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]