BK televizija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

BK televizija (također poznata kao Televizija Braća Karić ili BK Telekom) osnovana je 5. decembra 1994. godine. Srž programa BK televizije je bio informativni program. Na pet minuta do punog sata bile su emitovane emisije "Naslovi" i "Telefakt". Osim njih, popularne političke emisije bile su "Suočavanje", "Klopka" i "Nije srpski ćutati".

Zabavni program je također bio važna komponenta BK televizije. Emitovani su razni kvizovi, od kojih su neki popularni širom svijeta ("Želite li da postanete milioner?", "Najslabija karika"), pored kojih značajno mjesto zauzima i autorski kviz "Zlatna žica". Još neke autorske emisije bile su "Eustahijeva truba", "Mala srpska čitanka", "Ekonomalija" i druge. Na ovoj televiziji emitovao se i jutarnji program "Budilnik" (na slici).

BK televizija je jedna od televizija u Srbiji koja je često uvodila inovacije. Bilo je omogućeno uživo gledanje programa preko Interneta, kao i gledanje pojedinih emisija. To je bilo moguće pomoću posebnog programa, koji se nazivao BK Player. Takođe, vrijedi spomenuti da je BK TV jedna od prvih privatnih televizija u Srbiji koja je uvela teletekst i počela sa emitovanjem satelitskog programa, prvo za područje Evrope, sjeverne Afrike i Bliskog Istoka (pomoću satelita Hotbird), a kasnije i za područje Australije i Sjeverne Amerike.

Gašenje BK televizije[uredi | uredi izvor]

Dana 5. mајa 2006. godine, BK televizija je izgubila privremeno licencu za emitovanje TV programa na 30 dana, zbog navodne političke pristrasnosti, kao da je ugašen Treći kanal RTS-a. Sutradan, nešto poslije ponoći, u prostorije BK televizije upala je policija i po nalogu prekinula emitovanje programa. Oko 11 sati istog dana, većina kablovskih operatera prekida distribuciju signala BK televizije. Uprkos zabrani, BK televizija nastavlja emitovanje programa putem satelita. Nedugo zatim, BK Televizija pretala je s emitovanjem i na satelitu.

Na konkursu dodjele nacionalnih frekvencija, RRA (Republička radiodifuzna agencija) nije dodijelila frekvenciju preduzeću BK telekom. Računi ovog preduzeća su blokirani i BK više ne emituje zemaljskim putem.

Emitovanje putem interneta[uredi | uredi izvor]

5. decembra 2011. godine, na godišnjicu osnivanja, BK Televizija ponovo je započela s emitovanjem programa. BK Televizija je startala na youtube kanalu informativnom emisijom Telefakt koju je vodio Miloš Jeremić. Najavljen je i skori start televizije u etru, tačnije od jeseni 2012. godine, kada bi ova televizija trebala početi s emitovanjem cjelodnevnog programa.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]