BRENDA

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

BRENDA (The Comprehensive Enzyme Information System) je informacioni sistem koji predstavlja jedan od najsveobuhvatnijih repozitorija enzima. To je elektronski izvor koji sadrži molekularne i biohemijske informacije o enzimima koje je klasifikovao IUBMB. Svaki klasificirani enzim karakteriziran je s obzirom na njegovu kataliziranu biohemijsku reakciju. Kinetička svojstva odgovarajućih reaktanata (odnosno supstrata i proizvoda) su detaljno opisana. BRENDA sadrži podatke specifične za enzime ručno izvučene iz primarne naučne literature i dodatne podatke izvedene iz metoda automatskog pronalaženja informacija kao što je rudarenje teksta. Pruža web-bazirano korisničko sučelje koje omogućava zgodan i sofisticiran [1] pristup podacima.

Historija[uredi | uredi izvor]

BRENDA je osnovana 1987. u bivšem njemačkom istraživačkom centru za biotehnologiju (sada Helmholtz centar za istraživanje infekcija) u Braunschweigu i prvobitno je objavljena kao serija knjiga. Njegovo ime je prvobitno bilo akronim za Braunschweig Enzyme Database. Od 1996. do 2007. BRENDA je bila smještena na Univerzitetu u Kelnu. Tamo se BRENDA razvila u javno dostupan informacioni sistem enzima.[1] 2007. BRENDA se vratila u Braunschweig. Trenutno, BRENDA se održava i dalje razvija na Odsjeku za bioinformatiku i biohemiju na TU Braunschweig.

Veliko ažuriranje podataka u BRENDA-i vrši se dva puta godišnje. Pored nadogradnje njenog sadržaja, poboljšanja korisničkog interfejsa su takođe ugrađena u bazu podataka BRENDA.

Reference[uredi | uredi izvor]

 

  1. ^ "BRENDA, AMENDA and FRENDA the enzyme information system: new content and tools in 2009". Nucleic Acids Res. 37 (Database issue): D588-92. 2008. doi:10.1093/nar/gkn820. PMC 2686525. PMID 18984617.