BRENDA

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

BRENDA (The Comprehensive Enzyme Information System) je informacioni sistem koji predstavlja jedan od najsveobuhvatnijih repozitorija enzima. To je elektronski izvor koji sadrži molekularne i biohemijske informacije o enzimima koje je klasifikovao IUBMB. Svaki klasificirani enzim karakteriziran je s obzirom na njegovu kataliziranu biohemijsku reakciju. Kinetička svojstva odgovarajućih reaktanata (odnosno supstrata i proizvoda) su detaljno opisana. BRENDA sadrži podatke specifične za enzime ručno izvučene iz primarne naučne literature i dodatne podatke izvedene iz metoda automatskog pronalaženja informacija kao što je rudarenje teksta. Pruža web-bazirano korisničko sučelje koje omogućava zgodan i sofisticiran [1] pristup podacima.

Historija[uredi | uredi izvor]

BRENDA je osnovana 1987. u bivšem njemačkom istraživačkom centru za biotehnologiju (sada Helmholtz centar za istraživanje infekcija) u Braunschweigu i prvobitno je objavljena kao serija knjiga. Njegovo ime je prvobitno bilo akronim za Braunschweig Enzyme Database. Od 1996. do 2007. BRENDA je bila smještena na Univerzitetu u Kelnu. Tamo se BRENDA razvila u javno dostupan informacioni sistem enzima.[1] 2007. BRENDA se vratila u Braunschweig. Trenutno, BRENDA se održava i dalje razvija na Odsjeku za bioinformatiku i biohemiju na TU Braunschweig.

Veliko ažuriranje podataka u BRENDA-i vrši se dva puta godišnje. Pored nadogradnje njenog sadržaja, poboljšanja korisničkog interfejsa su takođe ugrađena u bazu podataka BRENDA.

Reference[uredi | uredi izvor]

 

  1. ^ "BRENDA, AMENDA and FRENDA the enzyme information system: new content and tools in 2009". Nucleic Acids Res. 37 (Database issue): D588-92. 2008. doi:10.1093/nar/gkn820. PMC 2686525. PMID 18984617.