Bakterijemija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bakterijemija je stanje prisustva bakterija u krvi. Krv je normalno sterilna, tako da bilo koje prisustvo bakterija u krvi je patološko.

Bakterije se mogu naću u krvotoku kao posljedica komplikacije infekcije (kao npr. pneumonija ili meningitis), tokom operacije (posebno kod operacija na mukoznim membranama kao npr. tanka crijeva) ili ulaskom direktno u vene ili arterije iz vanjske sredine (najčešće nesterilne igle).

Bakterijemija može dovesti do različitih posljedica. Imuni odgovor na prisustvo bakterije može uzrokovati sepsu (trovanje krvi) i septički šok koji dovodi do velikog mortaliteta. Bakterije se na ovaj način mogu proširiti na druge dijelove tijela što se zove hematogeno širenje, uzrokujući nastanak infekcija na drugim mjestima (npr. endokarditis, osteomijelitis).

Liječenje je antibiotsko, kao i prevencija antibiotskom profilaksom u situacijama kada je baketrijemija moguća pojava.