Balistička raketa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Balistički projektil)

Balistička raketa je vrsta projektila koja koristi kretanje projektila za isporuku bojevih glava na metu. Ovo oružje se pokreće samo tokom relativno kratkih perioda i veći dio leta je bez napajanja. Balističke rakete kratkog dometa obično ostaju unutar Zemljine atmosfere, dok je većina većih projektila egzo-atmosferske. Najveće interkontinentalne balističke rakete su sposobne za pun orbitalni let. Ovo oružje je u posebnoj kategoriji od krstarećih projektila, koji su aerodinamički vođeni u letenju na pogon i na taj način ograničeni na atmosferu.

Replika V-2
Pogled sa strane na Minuteman-III ICBM

Balističke rakete se mogu lansirati sa fiksnih lokacija ili mobilnih lansera, uključujući vozila (npr. lansere za podizanje transportera), aviona, brodova i podmornica. Dio leta sa pogonom može trajati od nekoliko desetinki sekunde do nekoliko minuta i može se sastojati od više faza rakete.[1]

Trident II SLBM lansiran sa podmornice sa balističkim projektilima

Hipersonična balistička raketa[uredi | uredi izvor]

Mnoge balističke rakete postižu hipersonične brzine (tj. 5 Maha i više) kada ponovo uđu u atmosferu iz svemira. Međutim, u uobičajenoj vojnoj terminologiji, termin "hipersonične balističke rakete" općenito se daje samo onima kojima se može manevrirati prije nego što pogode cilj i ne slijede jednostavnu balističku putanju.[2][3]

Primjer depresivne putanje: sistem frakcionog orbitalnog bombardovanja

Bilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ McFadden, Christopher (4 December 2017). "What is an intercontinental ballistic missile and how does it work?".
  2. ^ "'National pride is at stake.' Russia, China, United States race to build hypersonic weapons". www.science.org (jezik: engleski). Pristupljeno 2022-11-21.
  3. ^ Gale, Alastair. "What Are Hypersonic Missiles and Who's Developing Them?". WSJ (jezik: engleski). Pristupljeno 2022-11-20.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Needham, Joseph (1986). Nauka i civilizacija u Kini: Tom 5, Hemija i hemijska tehnologija, Deo 7, Vojna tehnologija; barutani ep . Taipei: Caves Books.