Berlinska glavna željeznička stanica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Berlinska glavna željeznica

Berlinska glavna željeznička stanica (njemački: Berlin Hauptbahnhof) sagrađena je kao centralna željeznička stanica Berlina u samom centru grada, na mjestu nekadašnje Lehrter stanice. Nalazi se u neposrednoj blizini Reichstaga, kancelarskog ureda i kompleksa novih vladinih zgrada, duž nekadašnjeg Berlinskog zida.

Otvorena je i puštena u promet dana 28. maja 2006. svečanom ceremonijom uz prisustvo njemačkog kancelara Angele Merkel i berlinskog gradonačelnika Klausa Wowereita.

Nova berlinska Glavna željeznička stanica je sagrađena prema projektu njemačkog arhitekte Meinharda von Gerkena i ubraja se u najveće, najljepše, ali i najskuplje stanice na svijetu. Njena izgradnja stajala je oko 700 miliona eura, neračunajući infrastrukturu, tunel za cestu i povezivanje s podzemnom željeznicom.

Peterospratna čelična stanica s prozirnim krovom od 9.117 staklenih ploča zamišljena je već u ranim danima njemačkog ujedinjenja, a planirana je za svakodnevno prometovanje 1.100 vozova i 240.000 putnika. Stanicom prolazi šest linija koje povezuju istok i zapad, a 15 metara ispod zemlje prolazi osam linija u pravcu sjever-jug. Čak 43 staklena dizala i 54 pokretne trake putnike vode u šoping centar u kojem se, na tri razine, nalazi više od 80 trgovina, restorana i ugostiteljskih objekata s oko 900 zaposlenika.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]