Bermudski trougao

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bermudski trokut

Bermudski trougao (također Bermudski trokut, Đavolji trokut) je naziv za morski trougao između Bermuda, Floride i otočića Portorika u Atlantskom okeanu. Bermudski trougao ima površinu oko 1.140 kvadratnih kilometara.

Zapisi o nestajanju brodova se vode još od 15. vijeka. Navodno je i sam Kristofor Kolumbo na svojoj plovidbi prema Novom svijetu opazio čudna svjetla iznad tog područja. Prema jednoj nepotvrđenoj statistici, u tom dijelu okeana do sada je nestalo 8.157 ljudi.

Teorije[uredi | uredi izvor]

  1. Prva teorija tvrdi da u Bermudskom trouglu nema nikakvih paranormalnih pojava koje izazivaju nestanke brodova.
  2. Druga teorija govori o fizičkim silama nepoznatim nauci, koje periodično stvaraju rupu na nebu[nedostaje referenca], koja uvlači sve što joj se nađe na putu.
  3. Treća teorija tiče se prirode vode u Sargaskom moru. Misli se da je za ove nestanke odgovorna neka nepoznata komponenta morske vode.[nedostaje referenca]
  4. Četvrta teorija tvrdi da se u Bermudskom trouglu povremeno stvara vremenska rupa, kojom avioni ili brodovi putuju u prošlost ili budućnost.
  5. Peta teorija govori o prirodnom isparavanju plinova iz podvodnih stijena koji stvaraju mjehure na površini koji mogu da prevrnu brod.

Događaji[uredi | uredi izvor]

Jedan od prvih nestanaka u novom dobu je zabilježen 1918. godine kada je u martu nestao USS Cyclop, jedan od najvećih brodova tog doba.

Jedan od najvećih misterioznih nestanaka se dogodio decembra 1945. godine kada je let broj 19, 5 tada najsavremenijih vojnih aviona TBM Avenger sa 24 člana posade, nestalo na tom području. Nestao je i jedan od aviona koji su bili krenuli u potragu za njima.

1948. nestaje DC-3 sa 27 članova posade, a 1951. C-124 Globemaster sa 53 putnika. Jedan drugi nestanak, po zvaničnim podacima desio se 1961. godine kada je nestao tanker Marine Sulfur Queen sa 39 osoba.

U proteklih 60 godina, na tom području su također nestali sljedeći avioni: britanski transporter York 1952, mornarički Super Constellation 1954, civilni teretni zrakoplov 1966, dva Stratotankera 1963. U tim nestancima živote je vjerovatno izgubilo više od 200 ljudi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]