Bernadotte (dinastija)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bernadotte
Bernadotte coa.svg
Države Švedska, Norveška
Osnivač Jean-Baptiste Bernadotte
(Karlo XIV Ivan)
Trenutni poglavar Karlo XVI Gustav
Osnovana 1818.

Dinastija Bernadotte je trenutna švedska dinastija. Od 1818. do 1905. pripadnici dinastije Bernadotte su bili i kraljevi Norveške.

Dinastija je nastala kada je na prijestolja Švedske i Norveške sjeo Jean-Baptiste Bernadotte (vladao u Švedskoj kao Karlo XIV Ivan, a u Norveškoj kao Karlo III Ivan). On je bio izabran za nasljednika švedskog prijestolja pošto je tadašnji kralj, Karlo XIII, bio posljednji član švedske kraljevske porodice, i nije imao djece.

Godine 1905. Norveška je napustila uniju sa Švedskom. Norveško prijestolje je bilo ponuđeno jednom od mlađih sinova švedskog i tada već bivšeg norveškog kralja Oskara II, ali Oskar je odbio ponudu. Umjesto njega, za kralja je izabran Karlo od Danske, unuk švedsko-norveškog kralja Karla XV i potomak dinastije Bernadotte, koji je vladao kao Haakon VII.

Današnji poglavar dinastije je švedski kralj Karlo XVI Gustav.