Biokovo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Biokovo (čvor).
Biokovo iznad Tučepa

Biokovo je planina u Dalmaciji, iznad grada Makarske i Makarske rivijere. Administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Planina je visoka 1762 m, a njen je najviši vrh Sveti Jure, na kojem je i TV-toranj. Biokovo je kao planina dinarski izduženo 36 km, a široko do 10 km, obuhvatajući u širem smislu i planinu Rilić. Do vrha vodi asfaltni put, s kojeg se pruža predivan pogled. Za lijepa vremena s vrha je moguće vidjeti i Apeninsko poluostrvo. Biokovo raspolaže zanimljivim i raznovrsnim svijetom kraške flore i faune, kao i s nekoliko dubokih jama, među kojima je najdublja Amfora (-788 m). U njegovom okrilju smješteno je osam turističkih naselja.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]