Biokovo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Biokovo (čvor).
Biokovo iznad Tučepa

Biokovo je planina u Dalmaciji, južna Hrvatska, iznad grada Makarske i Makarske rivijere, nekadašnjeg Bosanskog primorja. Biokovo administrativno pripada Splitsko-dalmatinskom kantonu. Planina je visoka 1762 m, a njen je najviši vrh Sv. Jure, gdje se nalazi i istoimeni TV toranj. Bikovo je kao planina dinarski izdužena 36 km, a široka do 10 km, obuhvatajući u širem smislu i planinu Rilić. Do vrha vodi asfaltni put, s kojeg se pruža predivan vidik. Za lijepa vremena s vrha je moguće vidjeti i Apeninsko poluostrvo. Biokovo raspolaže zanimljivim i raznovrsnim svijetom kraške flore i faune, kao i sa nekoliko dubokih jama, među kojima je najdublja jama Amfora (-788 m) . U njegovom okrilju smješteno je osam turističkih naselja.