Biokovo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Biokovo iznad Tučepa

Biokovo (Monte Ardion [1]) je planina u Dalmaciji, iznad grada Makarske i Makarske rivijere. Administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. U njegovom okrilju smješteno je osam turističkih naselja. Planina je visoka 1762 m, a njen je najviši vrh Sveti Jure, na kojem je i TV-toranj. Biokovo je kao planina dinarski izduženo 36 km, a široko do 10 km, obuhvatajući u širem smislu i planinu Rilić. Do vrha vodi asfaltni put, s kojeg se pruža predivan pogled. Za lijepa vremena s vrha je moguće vidjeti i Apeninsko poluostrvo.

Park prirode[uredi | uredi izvor]

Park prirode Biokovo karakterizira osobita ljepota pejzaža, velika raznolikost živog svijeta i bogatstvo geomorfoloških oblika i pojava (pećine, škrape, vrtače, kamenice, jame (najdublja je Amfora, 788 m)).

Biokovo raspolaže zanimljivim i raznovrsnim svijetom kraške flore i faune. Ovisno o klimatskim uslovima i visinskom položaju područje je pokriveno vegetacijom od mediteranske do planinske. Uz stare šume bukve, jele i crnog bora, u parku je zabilježeno gotovo 1500 različitih vrsta biljaka, među kojima je veći broj endemskih i reliktnih vrsta (biokovsko zvonce, uskolisna zečina i dr.). U fauni kičmenjaka brojni su reptili i ptice, a od tridesetak vrsta sisavaca koji ovdje žive treba spomenuti puhove, šišmiše, divokozu i vuka.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ante, Lulić (1860). Compendio storico-cronologico di Macarsca e del suo litorale, ossia Primorje. Split. str. 39. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja - Parkovi prirode - mingor.gov.hr: 3.3.2022

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]