Bitka kod Abida

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Abid, grad na azijskoj obali Dardanela, blizu rta Nagare, gdje je atenska flota potukla spartansku početkom novembra 411. p. n. e. u toku Peloponeskog rata.

Prvog dana bitke, Atenjani su s 20 brodova prisilili Spartance da 14 svojih brodova izvuku iz vode. Idućeg dana, atenska flota od 61 broda se sukobila sa 76 spartanskih brodova. Bitku je odlučio Alkibijad, koji je u sumrak stigao na bojišnicu s oko 200 troveslarka. Atenjani su zarobili 10 troveslarka, a ostatak se spasio bježeći na obalu pod zaštitu perzijske vojske satrapa Farnabaza.

Kod Abida je atenski zapovjednik Ifikrat pobijedio Spartance 390. p. n. e.

Filip V. Makedonski je okružio i zauzeo Abid 201. p. n. e., čiji su stanovnici poslije herojske odbrane zapalili grad i gotovo svi izginuli.