Dardaneli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karta Dardanela

Dardaneli (na grčkom, Δαρδανελλια, Dardanellia; na turskom, Çanakkale Boğazı, "Moreuz Čanakkale"; u starini zvan i Helespont) je veoma uski morski prolaz u sjeverozapadnoj Turskoj, koji povezuje Egejsko more sa Mramornim. Moreuz je dug 61 km, a širok svega 1,2 do 6 km, s prosječnom dubinom od 55 m (maksimalna dubina je 81 m). Voda teče u oba pravca duž ovog morskog prolaza: od Mramornog prema Egejskom moru putem površinske struje, a u suprotnom pravcu putem podvodne, dubinske struje.

Poput Bosfora na sjeveru, Dardaneli razdvajaju Evropu od Azije, dok između ova dva moreuza leži Mramorno more. Naziv Dardaneli potiče od Dardanija, starogrčkog mitološkog lika, koji je osnovao grad Dardaniju.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]