Bitka kod Beča

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Umjetnički prikaz opsade Beča

Bitka kod Beča, 1683 (u turskim izvorima, İkinci Viyana Kuşatması, "Druga bitka kod Beča," da bi se tako razlikovala od "prve bitke," koja je u stvari bila Opsada Beča, iz 1529); prvi veliki vojni sukob između Habzburškog i Osmanlijskog carstva, sa dalekosežnim posljedicama. Opsada Beča je započela 14. jula, 1683, dok se odlučujuća bitka povela 12. septembra, 1683, u kojoj je muslimanska vojska poražena na Vratima Beča.

Ova bitka je označila prekretnicu u 300-godišnjoj borbi između kraljevstava Srednje Evrope i Osmanlijskog carstva. Tokom 16 godina poslije bitke, austrijski Habzburgovci i njihovi saveznici su postepeno povratili i uspostavili svoju dominaciju u južnoj Mađarskoj i Transilvaniji, čisteći ove oblasti od turskih snaga i eventualnog turskog stanovništva.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]