Bitka kod piramida

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.

Bitka kod Imbabe ili Bitka kod piramida se odigrala 23. jula 1798. godine

Nakon što je osvojio grad i luku Aleksandriju 2. jula 1798. Napoleon je sa svojim jedinicama krenuo u osvajanje grada Kaira. Egipatski Murat beg okupio je oko 6000 mameluka (robovi vojnici raznih rasa i nacionalnosti koji su kupljeni za obuku i službu u vojsci. Jedinica mameluka broji 1000 vojnika, a zapovijeda joj emir) i na desnoj obali rijeke Nil, nedaleko od drevnih Egipatskih piramida, složio svoj bojni red i spremno čekao na pojavu francuskih vojnika. Nadnevka 23. jula 1798. kod Gizaha, pred piramide, nedaleko od sela Imbabe, izbilo je pet Napoleonovih divizija. Mameluci su izašli iz svojih rovova i žestoko napali na iznenađene Napoleonove vojnike. Mameluci su se uklinili između divizija generala Dezea i generala Reyniera te ih potpuno okružili i odsjekli od drugih triju divizija. Međutim francuski vojnici zauzeli su bojni složaj 'šuplje kare' (kara – eng. square, njem. Karree – takva je vrsta bojnog složaja u kojem strijelci zauzimaju četverokutni raspored u dvije vrste i mogu djelovati na sve četiri strane, a u sredini je dovoljno velik prostor koji je potrebit za manevar strijelaca i prebacivanje vrste na ugroženu stranu, pruža istovremeno udar i osiguranje bokova i pozadine složaja. Postoje šuplje i pune kare, šuplje su pogodnije za vatreno oružje, dok su pune kare karakteristične za hladno oružje) Istodobno Napoleon je zapovjedio generalu Louis Andre Bonu da se zauzme složaj za napad u tri napadajne kolone prema selu Imbabi, ostale dvije divizije zauzele su složaj šupljih kara i ostale na mjestu. Kare generala Dezea i Reyniera odbile su napad mameluka te ih odbacile od sebe, a napadajne kolone kojima zapovijeda general Antoine-Guillaume Rampon u žestokom jurišu napale su utvrđene crte sela Imbabe koje je branilo oko 4000 konjanika i pješaka Ibrahim bega uz potporu 40 topova. Francuske napadajne kolone tučene su i bočnom topničkom paljbom s brodova usidrenih na rijeci Nil. No, unatoč snažnoj paljbi branitelja Imbabe i topničkoj potpori francuski su pješaci hrabro nastavljali napad u sve žešćem jurišu. Mameluci su tada pokušali konjaničkim ispadom poremetiti složaj pješaka u jurišu, ali je taj pokušaj propao i završio se potpunim porazom mameluka. Napoleonove napadajne kolone zauzele su selo Imbabe, a mameluci su se dali u bjekstvo (nisu se povukli organiziranu uz pružanje otpora, već su jednostavno pobjegli s položaja). No, general Marmon s preostale dvije kare zatvorio im je odstupnicu i mameluci su se ubrzo našli pod žestokom i ubitačnom paljbom. Mameluci su imali oko 3000 poginulih dok su francuski gubici neznatni i zamalo zanemarivi. Kao plijen Napoleonovi vojnici zarobili su 40 topova i oko 400 deva.