Idi na sadržaj

Blackjack

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Primjer dijeljenja u blackjacku

Blackjack (u bosanskom jeziku popularno i ajnc) jeste kartaška igra na sreću, popularna u kockarnicama. Igra se s 1-8 špilova od po 52 karte, bez džokerâ. Poznata je kao jedna od malobrojnih igara na sreću protiv kuće u kojima igrač može steći statističku prednost nad kockarnicom.

Početak igre

[uredi | uredi izvor]

Prije igre igrač mora uložiti određeni iznos novca. Nakon što su svi igrači za stolom uložili, djelitelj dijeli svakom igraču dvije karte licem gore, a sebi jednu licem gore i jednu licem dolje (hole card). Cilj igre jeste postići broj bodova veći od djeliteljevog, a da igrač ne pređe 21. Ako pređe 21, automatski gubi igru. Karte s brojevima vrijede onoliko bodova koliki je broj, a žandar, dama i kralj vrijede 10 bodova. As vrijedi 11 bodova ako je zbir drugih karata 10 ili manji, odnosno 1 bod, ako je zbir drugih karata 11 ili veći. Međutim, ako igrač ima dva asa, jedan od njih mora vrijediti 11 bodova, osim ako sve ostale karte zajedno vrijede 10 ili više bodova. Ako igrač ima asa od 11 bodova, tada mu je zbir mehkan (soft), a ako nema asa ili ima asa od jednog boda, tada mu je zbir tvrd (hard). Ako igrač pobijedi djelitelja, ulog mu se isplaćuje 1:1 (npr., ako je uložio 10 eura i pobijedi, natrag će dobiti 10 uloženih eura i još 10 eura, ukupno 20).

Opcije

[uredi | uredi izvor]

Igrači redom mogu birati između dvije opcije: hit (dijeli) ili stand (stani). Katkada su prisutne i druge moguće opcije, iako neke kockarnice dozvoljavaju samo ove dvije.

Kad igrač kaže hit, dobija još 1 kartu. U nekim kockarnicama igrač automatski pobjeđuje kad skupi 6 ili 7 karata, dokle god je zbir prvih 5 (6) karata 20 ili manji. Hit se obično u kockarnicama označava dodirivanjem stola kažiprstom.

Kad igrač kaže stand, ne dobija dodatne karte i njegov red završava. Svi igrači moraju napraviti stand, preći 21 ili završiti igru na neki drugi način (nije moguće u svim kockarnicama) da bi djelitelj mogao početi sa svojom igrom. U kockarnicama se označava pokretom ruke iznad karata.

Double down

[uredi | uredi izvor]

Kad igrač napravi double down, dobija još 1 kartu i njegov je red završio. Igrač pritom mora uložiti iznos jednak svom početnom ulogu. Double down se u većini kockarnica smije raditi samo sa svim mehkanim zbirovima i tvrdim zbirovima 10 i 11 (katkad i 9). Novi ulog ne smije se stavljati na početni, već pokraj njega (u kockarnici se već uloženi novac ne smije dodirivati).

Razdvajanje (split)

[uredi | uredi izvor]

Ako igrač dobije 2 iste karte, može ih razdvojiti (split). Za razdvajanje mora uložiti iznos jednak svom početnom ulogu (kao i kod double downa). Nakon toga igra svaku kartu kao zaseban igrač. Ako na jednoj od tih karata ponovo dobije 2 iste karte, može ih opet razdvojiti. Većina kockarnica ima ograničenje broja razdvajanja u jednom dijeljenju (obično 3 ili 4), dok neke razdvajanje uopće ne dozvoljavaju. Igrač označava razdvajanje tako da doda novi ulog kao u double downu, a zatim nad kartama napravi pokret rukama kao da će ih razdvojiti. Važno je da pritom ne dodirne karte, jer pit boss može poništiti dijeljenje zbog dodirivanja.

Surrender

[uredi | uredi izvor]

U rijetkim kockarnicama prisutna je i opcija surrender (može se zvati i late surrender). Igrač može napraviti surrender samo odmah nakon što je dobio svoje prve 2 karte (nikad nakon razdvajanja ili bilo koje druge akcije). Ako napravi surrender, njegov je red završio kao u standu. Međutim, igrač ne uspoređuje karte s djeliteljevima, nego automatski dobija natrag polovinu svog početnog uloga. Ova opcija je iznimno rijetko profitabilna, a igrači je prečesto koriste kad je nepotrebna.

Blackjack

[uredi | uredi izvor]

Ako igrač na dijeljenju nakon bilo koje akcije dobije zbir 21, njegov red se automatski završava. U tom slučaju može imati remi samo ako djelitelj ima 21, inače pobjeđuje. Međutim, ako je dobio 21 isprve (mora imati asa i kartu višu od desetke, ali ne 2 asa), igrač ima blackjack, te dobija dobitak isplaćen 3:2 (npr., ako je uložio 20 eura, dobija natrag 20 uloženih i još 3÷2×20=30 eura, ukupno 50). Igrač ne dobija ništa samo ako djelitelj također ima blackjack. Tada se dogodi remi.

Osiguranje

[uredi | uredi izvor]

Neke kockarnice zahtijevaju od djelitelja da igračima ponude osiguranje (insurance) ako je njihova karta licem gore as (ponekad se dozvoljava i 10, dečko, dama ili kralj). Bez obzira ima li ili nema blackjack, igrač može uložiti do polovine početnog uloga kao osiguranje. Ako igrač ima blackjack, djelitelj će mu ponuditi even money. To je isto kao i osiguranje. Ako iko od igrača prihvati osiguranje ili even money, djelitelj će zaviriti pod drugu kartu tako da igrači to ne vide i reći ima li blackjack ili ne. Ako ima, igračima s osiguranjem iznos osiguranja vraća se u omjeru 2:1. Igrači koji također imaju blackjack u remiju su i dobijaju svoj početni ulog nazad, a oni koji nemaju automatski gube igru. Ako nema (?), kuća pokupi uloge osiguranja i ne isplaćuje ih, a igra se normalno nastavlja, a igrači s blackjackom odmah dobijaju isplatu 3:2.

Djeliteljeva igra

[uredi | uredi izvor]

Djeliteljeva igra strogo je propisana i u njoj ne postoji element vještine jer djelitelj ne može donositi nikakve odluke o njoj. Kad svi igrači završe svoj red, djelitelj okreće svoju kartu licem nagore. Zatim uzima nove karte sve dok ima 16 ili manje. Ako dobije 18-21, djelitelj stane i drugi igrači uspoređuju svoj broj bodova s njegovim. Ako ima više od 22, djelitelj je automatski izgubio i svi preostali igrači dobijaju. Ako djelitelj ima tvrdih 17 (nema asa ili ima asa i 16 bodova u drugim kartama), staje. Ako ima mehkih 17 (as i 6 bodova u drugim kartama), tada njegova igra ovisi o pravilima kuće. Za igrača je profitabilnije da djelitelj u toj situaciji staje.

Uspoređivanje karata

[uredi | uredi izvor]

Ako djelitelj ima više bodova nego igrač, igrač gubi. Ako je obrnuto, igrač dobija i dobitak mu se isplaćuje 1:1. Ako igrač i djelitelj imaju jednak broj bodova, igrač dobija svoj ulog nazad, ali bez dobitka, osim kada jedan od njih ima blackjack, a drugi "običnih" 21. Tada dobija onaj s blackjackom.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]