Bomberman (igra)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Verzija za ZX Spectrum

Bomberman je arkadna igra koju je razvio Hudson Soft. Igra je prvo napravljena za ZX Spectrum/MSX u Japan i za ZX Spectrum u Evropi.

Gameplay[uredi | uredi izvor]

U igri karakter zvani Bomberman šeta lavirintom u kojem se nalaze različite kreature koje predstavljaju njegove neprijatelje i koje mu u slučaju kontakta oduzimaju život. Da bi igrač prešao u sljedeću tablu (sljedeći lavirint) mora pronaći vrata sakrivena u zidu. U zidovima se također nalaze određeni predmeti koji (u slučaju da ih igrač nađe i pokupi) unaprjeđuju domet i jačinu bombe, ili daju veću brzinu igraču. Zidove Bomberman ruši tako što postavlja bombe koje eksplodiraju nakon izvjesnog vremena (a naknadno može pronaći u zidovima i daljinski upravljač kojim određuje vrijeme eksplozije). Bombe također ubijaju i neprijatelje, ali i samog Bombermana ako se ne skloni na vrijeme.

Verzija iz 1987

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]