Idi na sadržaj

Bonton

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Bonton (fr. Bon Ton što znači dobar ton) je knjiga ili kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Bonton nas uči kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati i dr. u gotovo svakoj situaciji. Bonton najstrožije osuđuje vrijeđanje, psovanje i fizičko obračunavanje. Postoje i specijalizirani bontoni čiji je sadržaj usmjeren na pojedinu situaciju, npr. Bonton u restoranu ili Bonton u pozorištu. Međutim, pravila ponašanja nisu u svim regijama svijeta ista, stoga nisu ni svi bontoni isti.

Opće obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Danas društvo postaje sve obrazovanije, što je uticalo i na bonton. Od osobe se u obrazovanom društvu očekuje više od lijepog ponašanja - očekuje se opća kultura. To podrazumijeva osnovno obrazovanje, te poznavanje informacija, zanimljivosti i činjenica iz opće i popularne kulture.

Učenje[uredi | uredi izvor]

Svaka osoba zna bar najopćenitije osnove bontona. To se uči prilikom odrastanja, i podrazumijeva se kao dio odgajanja djeteta. Djeca se uče ponašanju prilikom jela, komuniciranja s odraslima, druženja s vršnjacima.

Osobe koje smatraju da nisu usvojile osnove bontona, ili svoje znanje žele proširiti, čitaju knjige bontona. U nekim zemljama postoje kursevi bontona, dostupni i na internetu, uz određenu novčanu naknadu.

Internet bonton[uredi | uredi izvor]

Informatizacija i širenje interneta stvorili su potrebu za sastavljanjem nove vrste bontona - tzv. Internet bontona. U njemu se nalaze pravila ponašanja na internetu.