Idi na sadržaj

Bot

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

bot - skraćeni naziv za robota, u značenju računarskog programa koji se izvršava samostalno.

Botovi često uključuju elemente umjetne inteligencije. U internetskom okruženju pod tim se pojmom podrazumijevaju softverski agenti koji integriraju s mrežnim servisima namijenjenim ljudima kao da su i oni sami ljudi. Najčešće se primjenjuju za prikupljanje informacija, kada se obično nazivaju programima za indeksiranje Web stranica, puzačima (od crawler) ili paucima (od web spider).

Neki botovi mogu komunicirati s ljudima putem takvih standardnih internetskih servisa kao što su servisi čavrljanja ili trenutne razmjene vijesti.
Primjer takvih botova su roboti za čavrljanje kojima ljudi mogu postavljati pitanja iskazana u prirodnom jeziku, najčešće engleskom, i dobivati pisane i verbalne odgovore. U praksi, takvi se roboti koriste za odgovaranje na pitanja o vremenskoj prognozi, o sportskim rezultatima, o poštanskim ili telefonskim brojevima, o kursevima valuta, o voznim redovima ili redovima letenja, itd.

Koriste se i u elektronskom poslovanju kada po zahtjevu korisnika prikupljaju informacije o nuđenim proizvodima i uslugama određene vrste, uspoređuju cijene i uvjete prodaje, najma ili isporuke, pronalaze optimalne kombinacije proizvoda i/ili usluga, npr., u industriji putovanja i u turizmu, pronalaze Web stranice s posebnim ponudama, itd.

Značajna im je i upotreba i u obrazovanju, kada mogu preuzeti ulogu instruktora ili ispitivača, te u računarskim igrama gdje oponašaju protivnika igraču čovjeku. Dobro poznati primjer takvih promjena je računarski šah.