Bretton Woods (New Hampshire)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Bretton Woods)
Jump to navigation Jump to search
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bretton Woods
Hotel Mount Washington
Hotel Mount Washington
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Sjedinjene Američke Države SAD

Bretton Woods je maleni grad u američkoj saveznoj državi New Hampshire. Grad je postao poznat zbog Međunarodne monetarne konferencije koja je održana u ovom gradu 22. jula 1944. kada su stvorene sljedeće organizacije: Međunarodni monetarni fond MMF i Međunarodna banka za obnovu i razvoj ili Svjetska Banka. Ove organizacije su stvorene s ciljem da se regulira sistem međunarodnih plaćanja i da se uopće reguliraju valutni i ekonomski odnosi u svijetu. Obje organizacije reguliraju međunarodna plaćanja i finansiranja, no MMF je više okrenut davanju kratkoročnih kredita za finansiranje neravnoteža u platnim bilancama zemalja članica, a Svjetska Banka na odobravanje dugoročnih kredita za finansiranje bazičnih razvojnih investicija. U radu konferencije u Bretton Woodsu učestvovalo je 44 zemalja, a danas MMF broji više od 170 zemalja članica, dok ih je nešto manje u Svjetskoj Banci. O radu MMF i SB odlučuju zemlje članice. Svaka zemlja ima glasa koliko uloži novaca pa tako najvažnije odluke donose 7 najbogatijih: SAD, Kanada, Japan, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija. No, SAD vrše ubjedljivo najveći uticaj u kontroli međunarodnih plaćanja. Ilustracije radi, američki dolar je postupno zauzimao svojstvo rezervne valute u Bretton Woodsovom monetarnom sistemu zamijenivši tako zlatnodevizni standard. 1971. prestaje funkcionirati monetarni sistem zasnovan u Bretton Woodsu, a razlozi za to su odliv kratkoročnog dolarskog kapitala u inostranstvo te održavanje visoke stope inflacije u SAD. Stoga predsjednik SAD 1971. ukida konvertibilnost dolara u zlato i uvodi dodatni porez na sav uvoz u SAD.