Idi na sadržaj

Bugatti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
EB 16/4 Veyron

Bugatti je proizvođač sportskih automobila sa sjedištem u Molsheimu u Francuskoj. Često je učestvovao u utrkama raznih vrsta. Firmu je 1998. kupio njemački Volkswagen. Novi automobil Bugatti Veyron 16.4 rađen je u saradnji s Nijemcima.

Ettoreov Bugatti[uredi | uredi izvor]

Prvi Bugattijev automobil je proizveden neposredno prije Prvog svjetskog rata. Tada je proizvodnja nakratko prekinuta, a prvi poslijeratni automobil je proizveden tek 1922., model Type 30. Tada su počeli veći sportski uspjesi Bugattija. Type 10 je u svojoj prvoj utrci sa četiri automobila zauzeo prva četiri mjesta. Type 35 iz 1924. je osvojio više od dvije hiljade utrka te je poznat kao najuspješniji trkaći automobil svih vremena. No najznačajnija pobjeda je ona iz Le Mansa 1939. kada su vozači Pierre Veyron i Jean-Pierre Wimille pobijedili nastupivši samo sa jednim autom i ograničenim resursima.

Nekoliko mjeseci nakon historijskog uspjeha na Le Mansu u prometnoj nesreći je poginuo Jean Bugatti, najstariji sin osnivača Ettorea, te se kompanija počela raspadati. Tome je pridonio i Drugi svjetski rat.

Do početka Drugog svjetskog rata proizvedeno je oko 7.900 automobila s Bugattijevim znakom, od kojih oko 2.000 još i danas postoji.

1947. je preminuo i sam osnivač, Ettore Bugatti. Posao je pokušao preuzeti Roland Bugatti, ali u tome nije uspio u potpunosti. Bilo je još nekoliko pokušaja oživljavanja Bugattija, ali niti jedan nije uspio. Kompaniju je 1963. nakon godina agonije kupio tadašnji poznati proizvođač sportskih automobila Hispano-Suiza, a Bugatti je potpuno zaboravljen.

Bugatti Automobili SpA[uredi | uredi izvor]

1987. ime Bugatti je otkupio bogati italijanski investitor Romano Artioli i utemeljio kompaniju Bugatti Automobili SpA. On je imao velike planove za Bugatti, te je izgradio novu tvornicu u blizini Modene. Prvi automobil, Bugatti EB110 je proizveden dvije godine poslije. Tada je bio najmoderniji supersportski automobil na svijetu.

1993. Bugatti je kupio i Lotus, engleskog proizvođača sportskih automobila. Kompanija je tada poslovala dobro, ali je 1995. nastupila recesija i kompanija je zapala u financijske probleme. Lotus je prodan Protonu, a Bugatti njemačkoj kompaniji Dauer Racing koji je proizveo još pet primjeraka modela EB110.

Vjerojatno najpoznatiji vlasnik Bugattija EB110 je Michael Schumacher kojeg je dobio 1994., a iste godine s njim doživio i težu prometnu nesreću. No auto je popravio i prodao 2003.

Bugatti Automobiles SAS[uredi | uredi izvor]

Ime Bugatti je 1998. otkupila Volkswagen Grupa i počela s razvojem najjačeg, najbržeg i najskupljeg automobila na svijetu. Koncept tog automobila je predstavljen godinu poslije na ženevskom salonu automobila. Izgrađena je i nova tvornica u Molsheimu. Auto je dobio ime Veyron i na tržištu trebao biti 2004., ali je bilo mnogih problema, od pregrijavanja motora od 1001 KS, preko nestabilnosti na velikim brzinama, do nepouzdanosti. Tako je prvi model isporučen kupcu tek u proljeće 2006. godine.

Do sada je napravljeno i nekoliko posebnih edicija model Veyron - Fbg par Hermes, Pur Sang i Grand Sport, a najavljen je i model bez krova. Najviše modela je prodano na Bliskom istoku.

U planu je i proizvodnja manjeg modela od Veyrona, ali i luksuzne limuzine kojom će Bugatti ući u klasu Rolls-Roycea i Maybacha.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]