Caesalpinia

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Caesalpinia
(Rod kesalpinija)
Caesalpinia pulcherrima
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaTracheophyta
RazredMagnoliopsida
RedFabales
PorodicaFabaceae
PotporodicaCaesalpinioideae
PlemeCaesalpinieae
RodCaesalpinia
L.
Sinonimi
  • Brasilettia (DC.) Kuntze 1891
  • Poinciana L.
  • Ticanto Adans.

Kesalpinija (lat. Caesalpinia) je rod u porodici Fabaceae, cvjetnica u redu Fabales, razred Magnoliopsida, divizija Tracheophyta.[1] Tipska vrsta je Caesalpinia brasiliensis.

Ovo je rod listopadnih ili zimzelenih, grmova, stablašica ili penjačica koji je nekada uključivan u zasebnu porodicu Caesalpiniacea). Imenovan je po italijanskom botaničaru Andreu Cesalpinou.

Nekada je u nju ukljućivano blizu 160 vrsta rasprostranjenih po tropskim područjima Azije, Amerike, Afrike i Australije.[2]. Danas se ovom rodu uključuje svega 10 vrsta porijeklom iz Amerika.

Jedan od najljepših predstavnika u biljnom svijetu je Erythrostemon gilliesii (Hook.) Klotzsch (poznata kao "žuta rajska ptica") sa sinonimom Caesalpinia gilliesii. Nekada je uključivana u kasalpinije, a uglavnom je rasprostranjena na Madagaskaru; danas se često uzgaja kao ukrasna biljka.

Caelaspinia gilliesii

U Bosni i Hercegovini i nekim okolnim područjima nađene su dvije vrste: Poinciana/Caesalpinia gilliesii Hook. i Poinciana/Caesalpinia regia Bojke. ex. Hook.

Vrste[uredi | uredi izvor]

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Neke vrste uzgajaju se kao ukrasne biljke, sa lijepim cvjetovima.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Angiosperm Phylogeny Group (2016). "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV". Botanical Journal of the Linnean Society. 181 (1): 1–20. doi:10.1111/boj.12385. ISSN 0024-4074.CS1 održavanje: upotreba parametra authors (link)
  2. ^ Plants of the World online

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]