Camilla, kraljica-supruga Ujedinjenog Kraljevstva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Camilla Parker Bowles)
Camilla
Formalni portret, 2019.
SupružnikAndrew Parker Bowles (v. 1973; raz. 1995)
Charles III (v. 2005)
DjecaTom Parker Bowles
Laura Lopes
OtacBruce Shand
MajkaRosalind Cubitt
Rođenje (1947-07-17) 17. juli 1947 (76 godina)

Camilla, kraljica-supruga Ujedinjenog Kraljevstva (rođena 17. jula 1947 kao Camilla Rosemary Shand) druga je supruga kralja Charlesa III. Poznatija je po imenu Camilla Parker Bowles, koje je nosila do udaje za Charlesa, tadašnjeg princa od Velsa.

Prije braka sa Charlesom[uredi | uredi izvor]

Rođena je kao Camilla Rosemary Shand 17. jula 1947. kao kćerka majora Brucea Shanda i časne Rosalind. Ima jednoga brata, Marka, i sestru, Annabel. Camilla je, baš kao i prva supruga njenog muža, preko vanbračnog djeteta potomak englesko-irskog i škotskog kralja Karla II. Također je praunuka Alice Edmonstone, najpoznatije ljubavnice britanskog kralja Eduarda VII, Charlesovog prapradjeda.

Njena veza sa princom od Velsa počela je 1970, još dok nijedno od njih nije bilo u braku.[1] Godine 1973. udala se za Andrewa Parkera Bowlesa, rimokatolika. Imali su dvoje djece koji su odgojeni kao rimokatolici.

Camillino prijateljstvo i afera sa princom nastavile su se nakon braka princa Charlesa i ledi Diane Spencer, a istovremeno je ljubavnicu imao i Andrew Parker Bowles. Charlesova prva supruga, Diana, princeza od Velsa, je javno krivila Camillu za propast njenog braka. Andrew i Camilla su se razveli 3. marta 1995. godine, nakon što je princ od Velsa javno priznao svoju aferu sa Camillom, a Andrew se ponovo oženio godinu dana poslije svojom ljubavnicom.

Brak s prestolonasljednikom[uredi | uredi izvor]

Princ od Velsa i vojvotkinja od Cornwalla kod predsjednika Georgea Busha i njegove supruge Laure

Brak sa Charlesom je bio kontroverzno pitanje; oboje su bili razvedeni, ali problem je predstavljao Camillin razvod zato što je njen bivši suprug bio živ. Naime, Crkva Engleske, čiji poglavar Charles treba postati u budućnosti, nije priznavala razvod, te je u njenim očima Camilla bila još uvijek u braku sa svojim prvim mužem. Sa druge strane, onaj ko nije priznavao Charlesov razvod nakon Dianine smrti vidio ga je kao udovca.

Dana 10. februara 2005. godine objavljeno je da će princ od Velsa oženiti Camillu Parker-Bowles 8. aprila iste godine u dvorcu Windsor, te da će ceremonija biti civilnog tipa. Lokacija je kasnije promijenjena, iz bojazni da bi dvorac Windsor zbog civilnog vjenčanja princa od Velsa mogao biti otvoren ostalim građanima za vjenčanja, te je izabran Guidhall. Dana 4. aprila vjenčanje je odgođeno za 9. april kako bi princ od Velsa imao vremena prisustvovati sahrani pape Ivana Pavla II. Kraljica nije prisustvovala civilnom vjenčanju, ali jeste prisustvovala crkvenom kao vrhovni guverner Crkve Engleske.[2]

Po vjenčanju Camilla je postala maćeha Charlesovim i Dianinim sinovima, princu Williamu i princu Henryu.

Lični život[uredi | uredi izvor]

U Camilline hobije spadaju jahanje i lov na lisice, kojim se ne bavi od kada je zabranjen 2004. godine.

U martu 2007. godine imala je histerektomiju, ali Palača nije objavila razlog uklanjanja njene maternice.[3]

Dana 26. augusta 2007. godine Camilla je za štampu objavila da neće prisustvovati obilježavanju desete godišnjice Dianine smrti, pošto svojom pojavom nije željela "odvraćati pozornost sa sjećanja na Dianu". Prethodno je bila pristala na poziv svojih pastoraka, ali je kasnije zaključila da je bolje ne prisustvovati kako ne bi prouzročila tenzije između sebe i javnosti.

Camilla je postala nana 9. oktobra 2007. godine kada je njen sin dobio kćerku Lolu.[4] Dana 17. januara 2008. godine dobila je drugu unuku, Elizu, kćerku njene kćerke Laure.

Titule[uredi | uredi izvor]

  • 17. juli 1947 – 4. juli 1973: Gospođica Camilla Rosemary Shand
  • 4. juli 1973 – 3. mart 1995: Gospođa Andrew Parker Bowles
  • 3. mart 1995 – 9. april 2005: Gospođa Camilla Parker Bowles
  • od 9. aprila 2005: Njena Kraljevska Visost Princeza Charles, vojvotkinja od Cornwalla i Rothesaya

Pošto je supruga princa od Velsa, Camilla zakonski nosi titulu princeze od Velsa. Međutim, kako je ova titula još uvijek snažno vezana uz ime ledi Diane Spencer, uz odobrenje kraljice Camilla koristi titulu vojvotkinje od Cornwalla, što je ženski oblik jedne od podtitula njenog muža.[5] U Škotskoj Charles i Camilla koriste titule vojvode i vojvotkinje od Rothesaya, što je tradicionalna škotska prijestolonasljednička titula. Camillina puna zakonska titula glasi: Princeza Charles, princeza od Velsa, princeza od Škotske, vojvotkinja od Cornwalla, vojvotkinja od Rothesaya, grofica od Chestera, grofica od Carricka, baronica od Renfrewa, gospodarica Ostrva.

Kao supruga najstarijeg monarhovog sina, Camilla ima prednost nad svim ženama u Ujedinjenom Kraljevstvu osim svoje svekrve.

Po vjenčanju je objavljeno da Camilla neće koristiti titulu kraljice kada Charles postane kralj, već da će biti oslovljavana kao princeza-pratilja. Međutim, ako parlament ne izda poseban zakon koji određuje njen status, ona će zakonski biti kraljica.[6]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]