Princ od Velsa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vijenac princa od Velsa

Princ od Velsa jest titula koja se tradicionalna dodjeljuje britanskom prestolonasljedniku.[1] Danas se koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu, a prethodno se koristila u Kraljevini Velikoj Britaniji, a prije toga u Kraljevini Engleskoj. Trenutni nosilac je princ William, najstariji sin kralja Charlesa III.

Supruga princa od Velsa jest princeza od Velsa.[1] Trenutna princeza je Catherine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Titulu su prvobitno nosili vladari nezavisne Velške države. Tradicija davanja titule prestolonasljedniku počela je 1301, kada je kralj Eduard I, pošto je završio osvajanje Velsa, titulu poraženoga protivnika dao svom sinu, budućem Eduardu II. Prema legendi, Eduard I je obećao Velšanima dati princa od Velsa "koji je rođen u Velsu i koji ne zna ni riječi engleskog". Njegov sin se rodio u Velsu i, kao i sve bebe, nije govorio nijedan jezik. [2]

Od 1301. titula je uglavnom davana monarhovom najstarijem živom sinu, jer je najstariji sin najčešće prijestolonasljednik. Nakon smrti monarhovog prvorođenog sina, titula se davala sljedećem sinu, odnosno novom prijestolonasljedniku, i to samo ako prvorođeni sin nema djece i ako udovica prvorođenog sina nije trudna. Ako prvorođeni sin ima dijete ili je njegova udovica trudna, onda je to dijete, bez obzira na spol, novi prijestolonasljednik. Naprimjer, po smrti princa Artura titula princa od Velsa je data njegovom mlađem bratu Henriku, ali tek kada je ustanovljeno da Arturova udovica, Katarina Aragonska, nije trudna. Nakon smrti princa Fridrika, najstarijeg sina kralja Georgea II, titulu princa od Velsa dobio je Fridrikov najstariji sin, budući George III.

Ko ima pravo na titulu?[uredi | uredi izvor]

Princ od Velsa ne mora biti monarhov sin, već bilo koja osoba koja je prestolonasljednik - odnosno osoba koja drži prvo mjesto u nasljednom nizu i koju sa te pozicije ne može pomaknuti druga osoba. To znači da princ od Velsa može biti sin umrlog monarhovog najstarijeg sina.

Puna titula[uredi | uredi izvor]

Trenutno, puna titula princa od Velsa je: Princ od Velsa, princ od Škotske, vojvoda od Cornwalla, vojvoda od Rothesaya, grof od Chestera, grof od Carricka, baron od Renfrewa, gospodar Ostrva. Titule princa od Škotske, vojvode od Rothesaya, grofa od Chestera i gospodara Ostrva su tradicionalne škotske prijestolonasljedničke titule koje danas, zajedno sa titulom princa od Velsa i pratećim podtitulama, spadaju u tradicionalne britanske prijestolonasljedničke titule.

Spisak prinčeva od Velsa[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Mary Beacock Fryer, Arthur Bousfield, Garry Toffoli; Lives of the Princesses of Wales, Dundurn Press Ltd., 1983.
  2. ^ Sholto Percy i Reuben Percy, The Percy Anecdotes, T. Boys, 1826.