Carla del Ponte

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Carla del Ponte
Rođenje (1947-02-09) 9. februar 1947 (77 godina)
NacionalnostŠvicarkinja
Godine aktivnostiBivša glavna tužiteljica Haškog tribunala

Carla del Ponte (Lugano, Švicarska 9. februar 1947.), bivša je glavna tužiteljica pri Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Carla del Ponte rodila se u gradu Lugano u Švicarskoj 9. februara 1947. god. u italijanskoj porodici. Nakon završene srednje škole započela je studirati pravo prvo u Bernu, i dalje nastavljajući svoje studije u Ženevi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Godine 1972. završava magisterij prava (Legum Magistra). Nedugo poslije magisterija zapošljava se u pravnoj firmi u Luganu, koju napušta 1975. kada osniva svoju firmu. Godine 1981. Carla del Ponte imenovana je za istražnog suca, i nedugo poslije javnim tužiocem u okružnom sudu u Luganu. Kao javni tužilac, Del Ponte je radila sa slučajevima prevare, trgovine drogom, krijumčarenjem oružja, terorizma, te špijunaže. U tom periodu zajedno s istražnim sucem Giovanni Falkoneom otkrila je veze između švicarskih perača novca i italijanskih krijumčara droge kroz tzv. "pica vezu". Odmah nakon pogibije Giovannia Falkonea u bombaškom napadu na auto kojim je putovao na autoputu, u Palermu gdje je Del Ponte stanovala pronađeno je pola tone eksploziva, ali je Del Ponte bila evakuirana na vrijeme. Poslije Falkonijeve smrti i bliske pogibelji u Palermu, Carla del Ponte postala je odlučna u borbi sa zločinačkim grupama, i uporna u svojim namjerama.

Nakon što je odslužila petogodišnji mandat kao federalna državna advokatica u Švicarskoj, Del Ponte je 1999. imenovana glavnom tužiteljicom za sljedeće sudove:

Protesti Ruanđana zbog pristranosti i neefikasnosti Haaškog tribunala doveli su do odvajanja suda za Ruandu od onog za bivšu Jugoslaviju[nedostaje referenca]. Zbog povećanja ekspeditivnosti tribunala, Vijeće sigurnosti je 2003. razdvojilo uloge tužioca za ICTY i ICTR, pa je Carlu Del Ponte na tribunalu za Ruandu zamijenio Hassan Bubacar Jallow. 1. januara 2008. na dužnosti glavnog tužioca naslijedio ju je Serge Brammertz.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]