Cekovića kuća u Palama

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kuća Cekovića u Palama

Cekovića kuća nalazi se na Palama, Bosna i Hercegovina. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj 30. avgusta do 2. septembra 2004. godine donijela je odluku da se kuća proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović (predsjedavajući), Ljiljana Ševo i Tina Wik.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Cekovići su bili porodica koja se bavila trgovinom kolonijalne robe. Kuća je izgrađena između 1902. i 1915. godine i služila je kao ljetnikovac. Posljednja nasljednica iz porodice Ceković je u periodu od 1984. godine pa do kraja svog života (1995. godine) Zemaljskom muzeju BiH poklonila 80 predmeta iz ostavštine svoje porodice. Predmeti su raspoređeni u zbirke: ženska građanska nošnja, muška i dječija nošnja, nakit i tekstilno pokućstvo.

Neposredno prije početka rata u BiH 1992-1995. godine, testamentom je porodični ljetnikovac na Palama, zajedno sa svim namještajem, ostavila Mitropoliji dabrobosanskoj.

Ceković kuća je rekonstruisana 2007. godine i u njoj se danas nalazi Galerija likovne kolonije Pale. [2] Kuća se nalazi na jugozapadnom dijelu Pala u Romanijskoj ulici.

Opis[uredi | uredi izvor]

Građena je kao jednospratnica sa potkrovljem. U prizemlju su ekonomski prostori. Objekat ima osnovu u obliku pravilnog pravougaonika, dimenzija 20 x 11 m, odnosno 20 x 13 m, uključujući drvenu verandu (trijem na stupovima) izvedenu dužinom jugoistočne fasade. Prizemlje objekta je masivno i građeno od kamena. Spratna konstrukcija je izvedena u bondruk sistemu sa ćerpićem kao ispunom. Za izradu verande, glavnog i pomoćnog ulaznog trijema, stepeništa, međuspratne i krovne konstrukcije, je korišteno drvo. Međuspratnu i stropnu konstrukciju kuće čine drvene grede koje nose drveni pod sprata, dok je konstrukcija sa donje strane malterisana. Za pokrov dvovodnog krova je korišten crijep i lim.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Cekovića kuća". Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Pristupljeno 15. 10. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)[mrtav link]
  2. ^ Pale Live Cekovića kuća (pristupljeno 2. aprila 2017.)