Idi na sadržaj

Charlie Baker

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Charlie Baker
72. guverner Massachusettsa
Vrijeme na vlasti
8. januar 2015 – 5. januar 2023.
PrethodnikDeval Patrick
NasljednikMaura Healey
Sekretar administracije i finansija Massachusettsa
Vrijeme na vlasti
novembar 1994 – septembar 1998.
PrethodnikMark Robinson
NasljednikFrederick Laskey
Rođenje
Charles Duane Baker Jr.

(1956-11-13) 13. novembar 1956 (67 godina)
Elmira, New York, SAD
Politička strankaRepublikanska stranka
Porodica
SuprugaLauren Baker
DjecaTroje[1]
ObrazovanjeUniverzitet Harvard
Univerzitet Northwestern

Charles Duane Baker Jr. (rođen 13. novembra 1956) jest američki političar, biznismen i 72. po redu guverner Massachusettsa.

Bio je član kabineta guvernera tokom dva mandata, proveo deset godina kao generalni direktor Harvard Pilgrim Health Care kao i republikanski kandidat za guvernera Massachusettsa na guvernerskim izborima 2010, ali nije izabran.

Odrastao u gradu Needham, Baker je sin republikanskog izvršnog zvaničnika koji je radio u saveznoj vladi za vrijeme predsjednika Reagana i Nixona. Charlie je diplomirao na Harvardskom koledžu i master-studij na Univerzitetu Northwestern (škola menadžmenta Kellogg). Postao je podsekretar za zdravstvo i socijalne usluge u vladi Massachusettsa 1991. za vrijeme guvernera Welda. Godinu kasnije, 1992. postavljen je za sekretara za zdravstvo i socijalne usluge u vladi Massachusettsa. Kasnije je vršio funkciju sekretara za administraciju i finansije za vrijeme guvernera Welda i njegovog nasljednika Paul Celluccia.

Nakon osmogodišnje karijere u vladi, Baker je posao generalni direktor Harvard Vanguard Medical Associates a kasnije i Harvard Pilgrim Health Care, neprofitne zdravstvene kompanije. Za ovo vrijeme, tri godine je bio na funkciji člana odbora grada Swampscott, Massachusetts, a razmišljao je i o prijavi za mjesto guvernera 2006. godine. Podnio je ostavku na svoju funkciju 2009. godine da bi se mogao kandidirati za mjesto guvernera Massachusettsa zagovarajući programe fiskalnog konzervatizma i socijalnog liberalizma. Bez ikakvog protivkandidata osvojio je primarne izbore unutar Republikanske stranke, ali je na izborima 2010. izgubio od demokratskog protivkandidata Deval Patricka. Na izborima održanim 4. novembra 2014. ponovno je bio kandidat Republikanaca, ali je tog puta bio uspješan, porazivši demokratsku kandidatkinju Marthu Coakley.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "About Charlie." Charlie Baker 2010.