Jim Justice

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jim Justice
36. guverner Zapadne Virginije
Vrijeme na vlasti
16. januar 2017 –
PrethodnikEarl Ray Tomblin
Rođenje
James Conley Justice II

(1951-04-27) 27. april 1951 (72 godine)
Okrug Raleigh, Zapadna Virginia, SAD
NacionalnostAmerikanac
Politička strankaRepublikanska stranka
Porodica
SuprugaCathy (rođ. Comer)
Djeca2
ObrazovanjeUniverzitet Tennesseea, Knoxville
Univerzitet Marshall
Veb-sajthttp://governor.wv.gov/

James Conley Justice II (rođen 27. aprila 1951) jest američki biznismen i političar, trenutni 36. po redu guverner Zapadne Virginije od januara 2017. On je jedini milijarder porijeklom iz ove savezne države, vlasnik preko 50 velikih kompanija, između ostalih i luksuznog odmarališta The Greenbrier. Kao kandidat Demokratske stranke, Justice je na izborima 2016. godine pobijedio republikanskog kandidata Billa Colea.

Justice je osnovao poljoprivrednu kompaniju Bluestone Farms 1977. godine, a koja danas ima u vlasništvu oko 20 hiljada hektara obradivih površina i jedan je od vodećih proizvođača žita u području istočne obale SAD. Tokom vremena, on je razvio i plantažu Stoney Brook u okrugu Monroe, gdje je osnovan rezervat za lov i ribolov. Justice je sedam puta proglašen za vodećeg nacionalnog proizvođača kukuruza.

Nakon smrti njegovog oca 1993. Jim je postao predsjednik korporacija Bluestone Industries i Bluestone Coal Corporation. Dio naslijeđene korporacije Bluestone Coal prodao je 2009. godine, ali ju je ponovno otkupio 2015. Nakon otkupa kompanije, ponovno je otvorio nekoliko rudnika i vratio na posao preko 200 rudara.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]