Jim Justice

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jim Justice
COVID-19 Update 9-6-21 (cropped).jpg
36. guverner Zapadne Virginije
Vrijeme na vlasti
16. januar 2017 –
PrethodnikEarl Ray Tomblin
Rođenje (1951-04-27) 27. april 1951 (71 godina)
Okrug Raleigh, Zapadna Virginia, Sjedinjene Američke Države
Puno imeJames Conley Justice, Jr.
NacionalnostAmerikanac
Politička strankaRepublikanska stranka
Porodica
SuprugaCathy (rođ. Comer)
Djeca2
ObrazovanjeUniverzitet Tennesseea, Knoxville
Univerzitet Marshall
Veb-sajthttp://governor.wv.gov/

James Conley "Jim" Justice, ml. (rođen 27. aprila 1951) jeste američki biznismen i političar, trenutni 36. po redu guverner američke savezne države Zapadna Virginia od januara 2017. godine. On je jedini milijarder porijeklom iz ove savezne države, vlasnik preko 50 velikih kompanija, između ostalih i luksuznog odmarališta The Greenbrier. Kao kandidat Demokratske stranke, Justice je na izborima 2016. godine pobijedio republikanskog kandidata Billa Colea.

Justice je osnovao poljoprivrednu kompaniju Bluestone Farms 1977. godine, a koja danas ima u vlasništvu oko 20 hiljada hektara obradivih površina i jedan je od vodećih proizvođača žita u području istočne obale SAD. Tokom vremena, on je razvio i plantažu Stoney Brook u okrugu Monroe, gdje je osnovan rezervat za lov i ribolov. Justice je sedam puta proglašen za vodećeg nacionalnog proizvođača kukuruza.

Nakon smrti njegovog oca 1993. Jim je postao predsjednik korporacija Bluestone Industries i Bluestone Coal Corporation. Dio naslijeđene korporacije Bluestone Coal prodao je 2009. godine, ali ju je ponovno otkupio 2015. Nakon otkupa kompanije, ponovno je otvorio nekoliko rudnika i vratio na posao preko 200 rudara.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]