Chris Sununu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Chris Sununu
Christopher T Sununu.jpg
82. guverner New Hampshirea
Vrijeme na vlasti
5. januar 2017 -
Prethodnik Maggie Hassan
Član Izvršnog vijeća New Hampshirea iz 3. distrikta
Vrijeme na vlasti
3. januar 2011 – 3. januar 2017.
Prethodnik Beverly Hollingworth
Rođenje (1974-11-05) 5. novembar 1974 (46 god.)
Salem, New Hampshire Sjedinjene Američke Države
Puno ime Christopher T. "Chris" Sununu
Nacionalnost Amerikanac
Politička stranka Republikanska stranka
Supruga Valerie Sununu
Djeca troje
Obrazovanje Masačusetski institut za tehnologiju
Veb-sajt Lični web-sajt

Christopher T. "Chris" Sununu (rođen 5. novebra 1974) jest američki političar i trenutni, 82. po redu guverner savezne države New Hampshire. Sununu je bio republikanski član Izvršnog vijeća ove savezne države, gdje se nalazio od 2011. do 2017. godine.

Sununu je rođen u gradu Salem, New Hampshire. Prije nego što je izabran u Izvršno vijeće, bio je generalni direktor skijaškog odmarališta Waterville Valley u istoimenom gradu. Diplomirao je na MIT-u gdje je diplomirao kao inženjer zaštite životne sredine. Njegov otac John H. Sununu također je bio guverner New Hampshirea, a brat John E. Sununu je bivši američki senator.

Porodica[uredi | uredi izvor]

Sununu je jedan od osmoro djece Nancy (rođene Hayes) i bivšeg guvernera i šefa kabineta Bijele kuće Johna H. Sununu. Preci njegovog oca došli su u Sjedinjene Američke Države sa Bliskog istoka početkom 20. vijeka. Očevo porijeklo vodi iz grčko-pravoslavne palestinske zajednice u Jerusalemu. Iako mu je porijeklo iz Jerusalema, neki članovi njegove porodice vode porijeklo iz Bejruta u Libanu. Otac John rođen je u Havani, Kuba. Posljednje dvije generacije Sununua su također rođene u SAD.[1] Po majci vodi porijeklo od irskih, škotskih i engleskih imigranata.[1]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Od 1998. do 2006. Chris je radio kao inženjer zaštite životne sredine specijaliziran za dizajniranje sistema i rješenja za čišćenje deponija. Osim toga fokus njegovog djelovanja su i, između ostalog, postrojenja za preradu otpadnih voda, dizajn odlagališta opada i tretmani zemljišta i površinskih voda. Chris je 2010. predvodio grupu investitora pri otkupu vlasništva nad skijalištem Waterville Valley, gdje je bio na mjestu glavnog direktora. Skijalište je zapošljavalo 700 radnika u regiji North Country. Sununu i dalje vodi agresivnu kampanju za širenje i razvoj skijališta zajedno sa Američkom šumarskom službom.

Od 2006. do 2010. Chris je bio vlasnik i direktor porodične firme Sununu Enterprises sa sjedištem u Exeteru, New Hampshire. Trenutno je Sununu član Izvršnog vijeća New Hampshirea, u trećem mandatu, kao predstavnik 32 grada i naselja iz distrikta 3. Ovo vijeće je izvršni organ, koje provodi nadzor nad izvršnim organima savezne države, a dijeli i mnoge ovlasti sa guvernerom, kao jedino takve vrste u SAD.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b New York Times (21. 11. 1988). "Behind the Sununu Surname". The New York Times. ISSN 0362-4331. Pristupljeno 18. 3. 2016.