Chris Sununu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Chris Sununu
82. guverner New Hampshirea
Vrijeme na vlasti
5. januar 2017 –
PrethodnikMaggie Hassan
Član Izvršnog vijeća New Hampshirea iz 3. distrikta
Vrijeme na vlasti
3. januar 2011 – 3. januar 2017.
PrethodnikBeverly Hollingworth
Rođenje
Christopher Thomas Sununu

(1974-11-05) 5. novembar 1974 (49 godina)
Salem, New Hampshire, SAD
NacionalnostAmerikanac
Politička strankaRepublikanska stranka
Porodica
SuprugaValerie Sununu
Djecatroje
ObrazovanjeMasačusetski institut za tehnologiju

Christopher Thomas Sununu (rođen 5. novebra 1974) jest američki političar i trenutni, 82. po redu guverner New Hampshirea. Sununu je bio republikanski član Izvršnog vijeća ove savezne države, gdje se nalazio od 2011. do 2017. godine.

Sununu je rođen u gradu Salem, New Hampshire. Prije nego što je izabran u Izvršno vijeće, bio je generalni direktor skijaškog odmarališta Waterville Valley u istoimenom gradu. Diplomirao je na MIT-u gdje je diplomirao kao inženjer zaštite životne sredine. Njegov otac John H. Sununu također je bio guverner New Hampshirea, a brat John E. Sununu je bivši američki senator.

Porodica[uredi | uredi izvor]

Sununu je jedan od osmoro djece Nancy (rođene Hayes) i bivšeg guvernera i šefa kabineta Bijele kuće Johna H. Sununu. Preci njegovog oca došli su u Sjedinjene Američke Države sa Bliskog istoka početkom 20. vijeka. Očevo porijeklo vodi iz grčko-pravoslavne palestinske zajednice u Jerusalemu. Iako mu je porijeklo iz Jerusalema, neki članovi njegove porodice vode porijeklo iz Bejruta u Libanu. Otac John rođen je u Havani, Kuba. Posljednje dvije generacije Sununua su također rođene u SAD.[1] Po majci vodi porijeklo od irskih, škotskih i engleskih imigranata.[1]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Od 1998. do 2006. Chris je radio kao inženjer zaštite životne sredine specijaliziran za dizajniranje sistema i rješenja za čišćenje deponija. Osim toga fokus njegovog djelovanja su i, između ostalog, postrojenja za preradu otpadnih voda, dizajn odlagališta opada i tretmani zemljišta i površinskih voda. Chris je 2010. predvodio grupu investitora pri otkupu vlasništva nad skijalištem Waterville Valley, gdje je bio na mjestu glavnog direktora. Skijalište je zapošljavalo 700 radnika u regiji North Country. Sununu i dalje vodi agresivnu kampanju za širenje i razvoj skijališta zajedno sa Američkom šumarskom službom.

Od 2006. do 2010. Chris je bio vlasnik i direktor porodične firme Sununu Enterprises sa sjedištem u Exeteru, New Hampshire. Trenutno je Sununu član Izvršnog vijeća New Hampshirea, u trećem mandatu, kao predstavnik 32 grada i naselja iz distrikta 3. Ovo vijeće je izvršni organ, koje provodi nadzor nad izvršnim organima savezne države, a dijeli i mnoge ovlasti sa guvernerom, kao jedino takve vrste u SAD.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b New York Times (21. 11. 1988). "Behind the Sununu Surname". The New York Times. ISSN 0362-4331. Pristupljeno 18. 3. 2016.