Charlotteina mreža (1973)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Charlotteina mreža
Izvorni naslovCharlotte's Web
RežiserCharles A. Nichols
Iwao Takamoto
ProducentJoseph Barbera
William Hanna
Scenarist(i)Earl Hamner Jr.
NaratorRex Allen
UlogeDebbie Reynolds
Paul Lynde
Henry Gibson
MuzikaRichard M. Sherman
Robert B. Sherman
ŽanrAnimirani film
KinematografijaDick Blundell
Ralph Migliori
Roy Wade
Dennis Weaver
MontažaLarry C. Cowan
Pat Foley
ProdukcijaHanna-Barbera Productions
Sagittarius Productions
DistributerParamount Pictures
Premijera
  • 1. mart 1973. (1973-03-01)
Trajanje94 minute
ZemljaSAD
JezikEngleski
NasljednikCharlotteina mreža 2: Wilburova velika avantura

Charlotteina mreža (engl. Charlotte's Web) je američki animirani film iz 1973. godine. Temelji se na istoimenoj knjizi za djecu E. B. Whitea.

Godine 2003. je snimljen animirani nastavak Charlotteina mreža 2: Wilburova velika avantura, a 2006. i igrani remake pod naslovom Charlotteina mreža.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Nekoliko prašćića je rođeno na farmi Arableovih. Jedan je tako sićušan da ga se John Arable odluči "riješiti". Međutim, njegova kćer Fern, čim dozna za njegovu sudbinu, odluči da ga spasi i kaže ocu da je aspurdno ubiti ga zato što je manji od ostali. Odluči ga njegovati i daje mu ime Wilbur. Nakon samo šest mjeseci, John kaže Fern da je vrijeme da ga se proda (isto kao što je njegovih 10 braće i sestara bilo prodano). Ona se oprosti od Wilbura koji je prodan njenom ujaku Homeru Zuckermanu. Kada se Wilbur želi poigrati sa janjetom, njegov otac (ovan) kaže da se ovce ne igraju sa svinjama jer je samo pitanje dana kada će biti pretvorene u slaninu i šunku. Wilbur počinje plakati i kaže da ne ćeli umrijeti, ali mu glas odozgo kaže da se "razvedri". Sljedeći dan pjeva pjesmu o "razvedravanju" i otkriva da je paučica po imenu Charlotte. Spasi ga tako što piše poruke u svojoj mreži. Na kraju umire, te iako 511 od njene djece napuste farmu (imala ih je 514), troje ostaju. Iako ih Wilbur voli, nikada neće zamijeniti sjećanje na Charlotte.

Glasovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]