Charlotteina mreža (1973)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Charlotteina mreža
Orig. naslov Charlotte's Web
Režiser Charles A. Nichols
Iwao Takamoto
Producent Joseph Barbera
William Hanna
Scenarist(i) Earl Hamner Jr.
Narator Rex Allen
Uloge Debbie Reynolds
Paul Lynde
Henry Gibson
Muzika Richard M. Sherman
Robert B. Sherman
Žanr Animirani film
Kinematografija Dick Blundell
Ralph Migliori
Roy Wade
Dennis Weaver
Montaža Larry C. Cowan
Pat Foley
Produkcija Hanna-Barbera Productions
Sagittarius Productions
Distributer Paramount Pictures
Premijera
  • 1. mart 1973. (1973-03-01)
Trajanje 94 minute
Zemlja SAD
Jezik Engleski
Nasljednik Charlotteina mreža 2: Wilburova velika avantura

Charlotteina mreža (engl. Charlotte's Web) je američki animirani film iz 1973. godine. Temelji se na istoimenoj knjizi za djecu E. B. Whitea.

Godine 2003. je snimljen animirani nastavak Charlotteina mreža 2: Wilburova velika avantura, a 2006. i igrani remake pod naslovom Charlotteina mreža.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Nekoliko prašćića je rođeno na farmi Arableovih. Jedan je tako sićušan da ga se John Arable odluči "riješiti". Međutim, njegova kćer Fern, čim dozna za njegovu sudbinu, odluči da ga spasi i kaže ocu da je aspurdno ubiti ga zato što je manji od ostali. Odluči ga njegovati i daje mu ime Wilbur. Nakon samo šest mjeseci, John kaže Fern da je vrijeme da ga se proda (isto kao što je njegovih 10 braće i sestara bilo prodano). Ona se oprosti od Wilbura koji je prodan njenom ujaku Homeru Zuckermanu. Kada se Wilbur želi poigrati sa janjetom, njegov otac (ovan) kaže da se ovce ne igraju sa svinjama jer je samo pitanje dana kada će biti pretvorene u slaninu i šunku. Wilbur počinje plakati i kaže da ne ćeli umrijeti, ali mu glas odozgo kaže da se "razvedri". Sljedeći dan pjeva pjesmu o "razvedravanju" i otkriva da je paučica po imenu Charlotte. Spasi ga tako što piše poruke u svojoj mreži. Na kraju umire, te iako 511 od njene djece napuste farmu (imala ih je 514), troje ostaju. Iako ih Wilbur voli, nikada neće zamijeniti sjećanje na Charlotte.

Glasovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]