Cristina Fernández de Kirchner

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Cristina Fernández
Rođenje (1953-02-19) 19. februar 1953 (71 godina)
La Plata, Argentina

Cristina Elisabet Fernández de Kirchner (rođena 19. februara 1953. godine), poznata i po nazivu Cristina Kirchner, je argentinski političar, bivša predsjednica i aktuelna potpredsjednica Argentine. Ona je žena bivšeg predsjednika Argentine, Néstora Kirchnera i bivšeg senatora za provinciju Buenos Aires.

Politička karijera[uredi | uredi izvor]

Kirchner je otpočela svoju političku karijeru 1970tih godine 20. vijeka. Izabrana je za upravnika provincijalne legislature Santa Cruza 1989. godine, a potom ponov izabrana za istu funkciju 1993. godine.

30. oktobra 2007. godine postala je prva žena u historiji Argentina koja je postala predsjednik države, zamijenivši tako na toj funkciji svoga muža Nestora Kirchnera. Gospođa Kirchner dobila je skoro 44% glasova, blizu 22% više od svoh najvećeg rivala, Elisa Carrio. Zajedno sa svojim pokojnim suprugom i prethodnikom Nestorom Kirchnerom, ona je zaslužna za vraćanje predsjedničke vlasti u zemlji koja je bila ozbiljno oslabljena tokom ekonomskog kolapsa 2001. što je dovelo do smjena niza predsjednika. Ona je nacionalizirala privatne penzione fondove, ponovo nacionalizirala vodeću avio kompaniju u zemlji i preuzela, bez nadoknade, udjel u državnoj YPF naftnoj kompaniji od španske kompanije Repsol, koja je imala uloženih 10 milijardi dolara.

Prve godine kao predsjednica Fernandez je imala svakodnevne televizijske govore, pa je kasnije postala poznata po svojim stalnim tweetovima o temama u rasponu od politike do slika s papom Franjom ili sa njenim kućnim ljubimcima.

8. oktobra 2013. bila je operisana kako bi joj se uklonio ugrušak krvi. Vratila se na posao 18. novembra.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]