Crna Guja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crna Guja
Postava iz Crne Guje 4
Izvorni naslovBlackadder
AutoriRichard Curtis
Rowan Atkinson
Ben Elton
GlumciRowan Atkinson
Tony Robinson
Tim McInnerny
Miranda Richardson
Stephen Fry
Hugh Laurie
PorijekloUjedinjeno Kraljevstvo
Originalni jezikengleski
Br. sezona4
Br. epizoda24 (+ 3 specijalne)
Produkcija
ProducentJohn Lloyd
Trajanje30 minuta
Emitiranje
Originalna mrežaBBC
Emitiranje15. juni 1983. – 2. novembar 1989.
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Profil na IMDb-ju

Crna Guja (engleski: Blackadder) jest BBC-jeva humoristička serija u četiri sezone, a govori o životu Edmunda "Crne Guje". Svaka sezona bavi se drugim historijskim periodom i, shodno tome, i drugom "Crnom Gujom" koji je uvijek reinkarnacija onog prijašnjeg. U svakoj reinkarnaciji Rowan Atkinson[1] glumi glavni lik, "Crnu Guju". Uz njega se još samo njegov, ne prepametni pratilac Baldrick pojavljuje u sve četiri sezone, a glumi ga Tony Robinson. Svaka od sezona ima svoj posebni kvalitet, a istovremeno se uklapa u cjelinu. I drugi glumci se pojavljuju tokom cijele serije, ali ne glume uvijek isti lik.

Sezone[uredi | uredi izvor]

1. sezona: Crna Guja[uredi | uredi izvor]

Serija počinje 1485. dok Engleskom vlada Rikard III i završava 1498. vladavinom kralja Rikarda IV. Serija prati događaje vezane uz njegovog drugog sina, Edmunda Crnu Guju, vojvodu od Edinburgha, koji je na kraju razriješen svih dužnosti.

2. sezona: Crna Guja II[uredi | uredi izvor]

Druga sezona Crne Guje smještena je u doba kraljice Elizabete I. Kraljica je prikazana kao ekscentrična vladarica sklona čudnim snovima koji uključuju konje. U ovoj sezoni Crna Guja je jedan od najbližih kraljicinih prijatelja. U ovoj sezoni se već prepoznaje specifičan humor tipičan za ovu popularnu seriju.

Uz Crnu Guju pojavljuje se i Baldrick, kao jedini lik koji se konstantno pojavljuje u sve četiri sezone.

3. sezona: Crna Guja Treći[uredi | uredi izvor]

U ovoj sezoni Crna Guja je batler princa Georgea u vrijeme vladavine kralja Đorđea III. Princ George čovjek je s mnogo čarapa. Ima čak 432.507 pari, a Crna Guja tvrdi da ne poznaje nikog s manjim mozgom od njegovog. Ovo je jedina sezona u kojoj Crna Guja ne umire na kraju.

4. sezona: Crna Guja stupa naprijed[uredi | uredi izvor]

Četvrta sezona ove popularne serije smještena je u doba Prvog svjetskog rata. Crna Guja sada je kapetan u britanskoj vojsci i nalazi se na frontu. Neprestano se svađa, kako s nadređenima, tako i s podređenima. Posljednja epizoda sezone toliko je dirljiva i naročita da je ušla u svjetske televizijske anale. Na kraju te epizode umiru svi glavni likovi osim generala Melchetta.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pingitore, Silvia (5. 7. 2022). "The shortest interview ever with Mr Bean star Rowan Atkinson" (jezik: engleski). Pristupljeno 3. 7. 2023.