Crna Guja

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži


Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Crna Guja
Crna Guja 4.jpg
Postava iz Crne Guje 4
Orig. naslov 'Blackadder'
Autor(i) Richard Curtis
Rowan Atkinson
Ben Elton
Glumci Rowan Atkinson
Tony Robinson
Tim McInnerny
Miranda Richardson
Stephen Fry
Hugh Laurie
Porijeklo Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Originalni jezik/-ci engleski
Br. sezona 4
Br. epizoda 24 (+ 3 specijalne)
Produkcija
Producent(i) John Lloyd
Trajanje 30 minuta
Emitiranje
Orig. kanal BBC
Emitiranje 15. 6. 1983 – 2. 11. 1989.
U BiH OBN, TVSA
Vanjski linkovi
Web stranica
Profil na IMDb-ju

Crna Guja (engl. Blackadder) BBC-jeva je humoristička serija u 4 sezone, a govori o životu Edmunda Crne Guje. Svaka se sezona bavi drugim historijskim razdobljem i, shodno tome, i drugom Crnom Gujom koji je uvijek reinkarnacija onoga prijašnjega. U svakoj inkarnaciji Rowan Atkinson glumi glavni lik, Crnu Guju. Uz njega se još samo njegov ne prepametni pratitelj Baldrick pojavljuje u sve 4 sezone, a glumi ga Tony Robinson. Svaka od 4 sezone ima svoju osobitu kvalitetu, a istodobno se uklapa u cjelinu. I drugi se glumci pojavljuju tokom cijele serije, ali ne glume uvijek isti lik.

Sezone[uredi | uredi izvor]

1. sezona: Crna Guja[uredi | uredi izvor]

Serija počinje 1485. dok Engleskom vlada Richard III i završava 1498. vladavinom kralja Richarda IV. Serija prati događaje vezane uz njegova drugoga sina, Edmunda Crnu Guju, vojvodu od Edinburgha, koji je na kraju razriješen svih dužnosti.

2. sezona: Crna Guja II[uredi | uredi izvor]

Druga sezona Crne Guje smještena je u doba kraljice Elizabete I. Kraljica je prikazana kao ekscentrična vladarica sklona čudnim snovima koji uključuju konje. U ovoj je sezoni Crna Guja jedan od najbližih kraljicinih prijatelja. U ovoj se sezoni već prepoznaje specifičan humor tipičan za ovu popularnu seriju.

Uz Crnu Guju pojavljuje se i Baldrick, kao jedini lik koji se konstantno pojavljuje u sve četiri sezone.

3. sezona: Crna Guja Treći[uredi | uredi izvor]

U ovoj je sezoni Crna Guja batler princa Georgea u vrijeme vladavine kralja Georgea III. Princ George čovjek je s mnogo čarapa. Ima čak 432.507 pari, a Crna Guja tvrdi da ne poznaje nikoga s manjim mozgom od njegova. Ovo je jedina sezona u kojoj Crna Guja ne umire na kraju.

4. sezona: Crna Guja stupa naprijed[uredi | uredi izvor]

Četvrta sezona ove popularne serije smještena je u razdoblje Prvog svjetskog rata. Crna Guja sada je kapetan u britanskoj vojsci i nalazi se na frontu. Neprestano se svađa, kako s nadređenima, tako i s podređenima. Posljednja epizoda sezone toliko je dirljiva i osobita da je ušla u svjetske televizijske anale. Na kraju te epizode umiru svi glavni likovi osim generala Melchetta.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

{{Crna Guja}