Crna Guja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crna Guja
Crna Guja 4.jpg
Postava iz Crne Guje 4
Orig. naslov Blackadder
Autor(i) Richard Curtis
Rowan Atkinson
Ben Elton
Glumci Rowan Atkinson
Tony Robinson
Tim McInnerny
Miranda Richardson
Stephen Fry
Hugh Laurie
Porijeklo Ujedinjeno Kraljevstvo
Originalni jezik/-ci engleski
Br. sezona 4
Br. epizoda 24 (+ 3 specijalne)
Produkcija
Producent(i) John Lloyd
Trajanje 30 minuta
Emitiranje
Orig. kanal BBC
Emitiranje 15. juni 1983. – 2. novembar 1989.
Vanjski linkovi
Web stranica
Profil na IMDb-ju

Crna Guja (engleski: Blackadder) jest BBC-jeva humoristička serija u četiri sezone, a govori o životu Edmunda "Crne Guje". Svaka sezona bavi se drugim historijskim periodom i, shodno tome, i drugom "Crnom Gujom" koji je uvijek reinkarnacija onog prijašnjeg. U svakoj reinkarnaciji Rowan Atkinson glumi glavni lik, "Crnu Guju". Uz njega se još samo njegov, ne prepametni pratilac Baldrick pojavljuje u sve četiri sezone, a glumi ga Tony Robinson. Svaka od sezona ima svoj posebni kvalitet, a istovremeno se uklapa u cjelinu. I drugi glumci se pojavljuju tokom cijele serije, ali ne glume uvijek isti lik.

Sezone[uredi | uredi izvor]

1. sezona: Crna Guja[uredi | uredi izvor]

Serija počinje 1485. dok Engleskom vlada Rikard III i završava 1498. vladavinom kralja Rikarda IV. Serija prati događaje vezane uz njegovog drugog sina, Edmunda Crnu Guju, vojvodu od Edinburgha, koji je na kraju razriješen svih dužnosti.

2. sezona: Crna Guja II[uredi | uredi izvor]

Druga sezona Crne Guje smještena je u doba kraljice Elizabete I. Kraljica je prikazana kao ekscentrična vladarica sklona čudnim snovima koji uključuju konje. U ovoj sezoni Crna Guja je jedan od najbližih kraljicinih prijatelja. U ovoj sezoni se već prepoznaje specifičan humor tipičan za ovu popularnu seriju.

Uz Crnu Guju pojavljuje se i Baldrick, kao jedini lik koji se konstantno pojavljuje u sve četiri sezone.

3. sezona: Crna Guja Treći[uredi | uredi izvor]

U ovoj sezoni Crna Guja je batler princa Georgea u vrijeme vladavine kralja Đorđea III. Princ George čovjek je s mnogo čarapa. Ima čak 432.507 pari, a Crna Guja tvrdi da ne poznaje nikog s manjim mozgom od njegovog. Ovo je jedina sezona u kojoj Crna Guja ne umire na kraju.

4. sezona: Crna Guja stupa naprijed[uredi | uredi izvor]

Četvrta sezona ove popularne serije smještena je u doba Prvog svjetskog rata. Crna Guja sada je kapetan u britanskoj vojsci i nalazi se na frontu. Neprestano se svađa, kako s nadređenima, tako i s podređenima. Posljednja epizoda sezone toliko je dirljiva i naročita da je ušla u svjetske televizijske anale. Na kraju te epizode umiru svi glavni likovi osim generala Melchetta.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]