Rowan Atkinson

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rowan Atkinson
Rowan Atkinson
Rodno ime Rowan Sebastian Atkinson
Rođenje 6. 1. 1955.
Newcastle upon Tyne, Ujedinjeno Kraljevstvo
Godine rada 1979-danas
Važnije uloge Mr. Bean, Edmund Crna Guja
Važniji filmovi i/ili serije Četiri vjenčanja i sprovod, Bean: Film katastrofe, Divlja trka, Johnny English
BAFTA nagrade
1981 Not the Nine O'Clock News
1990 Crna Guja stupa naprijed

Rowan Sebastian Atkinson engleski je komičar i glumac.

Široj publici je najpoznatiji po ulogama smušenog Mr. Beana u istoimenoj seriji te po ulozi Edmunda Crne Guje u seriji Crna Guja. Ostvario je i veći broj nastupa na velikom ekranu u filmovima poput Četiri vjenčanja i sprovod, Bean: Film katastrofe, Johnny English itd. Poznat je i stand-up komičar.

Rani život i obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Rowan Atkinson, najmlađi od četvorice braće, je rođen u Cinsettu, u okrugu Durham, u Engleskoj 6. januara 1955. godine. Njegovi roditelji su bili Eric Atkinson, direktor poljoprivredne farme, i Ella May Atkinson (djevojački Bainbridge). Ima trojicu starije braće: Paula, Rodneya i Ruperta. Atkinson, odgojen kao Anglikanac, školovao se u Durham Choristers školi i na univerzitetu Newcastle, gdje je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu.
Applications-multimedia.svg Nedovršeni članak Rowan Atkinson koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.