Idi na sadržaj

Rowan Atkinson

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rowan Atkinson
Rowan Atkinson
Ime pri rođenjuRowan Sebastian Atkinson
Rođenje6. 1. 1955.
Newcastle upon Tyne, Ujedinjeno Kraljevstvo
Godine rada1979-danas
Važnije ulogeMr. Bean, Edmund Crna Guja
Važniji filmovi i/ili serijeČetiri vjenčanja i sprovod, Bean: Film katastrofe, Divlja trka, Johnny English
BAFTA nagrade
1981 Not the Nine O'Clock News
1990 Crna Guja stupa naprijed

Rowan Sebastian Atkinson engleski je komičar i glumac.

Široj publici je najpoznatiji po ulogama smušenog Mr. Beana u istoimenoj seriji te po ulozi Edmunda Crne Guje u seriji Crna Guja. Ostvario je i veći broj nastupa na velikom ekranu u filmovima poput Četiri vjenčanja i sprovod, Bean: Film katastrofe, Johnny English itd.[1] Poznat je i stand-up komičar.

Rani život i obrazovanje

[uredi | uredi izvor]

Rowan Atkinson, najmlađi od četvorice braće, je rođen u Cinsettu, u okrugu Durham, u Engleskoj 6. januara 1955. godine. Njegovi roditelji su bili Eric Atkinson, direktor poljoprivredne farme, i Ella May Atkinson (djevojački Bainbridge). Ima trojicu starije braće: Paula, Rodneya i Ruperta. Atkinson, odgojen kao Anglikanac, školovao se u Durham Choristers školi i na univerzitetu Newcastle, gdje je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu.
Nedovršeni članak Rowan Atkinson koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


  1. ^ Pingitore, Silvia (5. 7. 2022). "The shortest interview ever with Mr Bean star Rowan Atkinson" (jezik: engleski). Pristupljeno 30. 7. 2023.