Idi na sadržaj

Crnomorska regija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crnomorska regija (Karadeniz Bölgesi)
Regija
Položaj Crnomorske regije unutar Turske
Država Turska
Površina 116.239,68 km km2
Vremenska zona UTC+2

Crnomorska regija (turski: Karadeniz Bölgesi) je jedna od sedam geografskih regija Turske.

Omeđena je turskim regijama: Marmarom na zapadu, Centralnom Anadolijom na jugu, Istočnom Anadolijom na jugoistoku kao i Gruzijom na sjeveroistoku i Crnim morem na sjeveru.

U regiji živi 7.547.841 stanovnika (2012.) na površini od 116.239,68 km².[1]

Geografija

[uredi | uredi izvor]

Regija ima strmu, stjenovitu obalu, kroz koju se većina rijeka probija do mora po uskim klancima. Nekoliko većih rijeka sa svojim pritokama se probijaju se kroz Pontijske planine i formiraju šire kotline.

Pristup prema unutrašnjosti zemlje je ograničen na tih nekoliko kotlina, jer planine, čiji vrhovi dosežu od 1.525 do 1.800 m na zapadu sve do 3.000 do 4.000 m na istoku, formiraju gotovo neprekinuti zid koji odvaja obalu od unutrašnjosti zemlje. Više padine okrenute prema sjeverozapadu često su obrasle gustom šumom. Zbog tih prirodnih prepreka, crnomorska obala je historijski bila izolirana od unutrašnjosti tj. od Anadolije.

Klimatske karakteristike

[uredi | uredi izvor]

Crnomorska regija ima vlažnu subtropsku klimu gdje su kišne padavine količinski znatne i raspoređene tokom cijele godine. Na obali, ljeta su topla i vlažna, a zime su hladne i vlažne. Ova regija ima najveće količine padavina i jedini region Turske koji prima velike količine padavina tokom cijele godine. Istočni dio obale s prosječnih 2.500 mm padavina godišnje ima najviši prosjek padavina u zemlji. Snijeg je uobičajen između decembra i marta, uobičajeno snijeg pada sedmicu do dvije, ali se desi da zima potraje i duže. Temperatura vode cijele turske obale Crnog mora je uvijek svježa i varira između 8° i 20 °C tokom cijele godine.

Provincije Crnomorske regije

[uredi | uredi izvor]

Crnomorska regija je administrativno podjeljena na 18 pokrajina.

Najveća provinija je provincija Kastamonu koja zauzima 13.157,98 km² a najmnogoljidnija je provincija Samsun u kojoj je na kraju 2012. živjelo 1.251.722 stanovnika.[1]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ a b "Administrative units" (jezik: engleski). GeoHive. Pristupljeno 9. 2. 2015.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]