Crvena rozela

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Crvena rozela
Status zaštite: Smanjeni rizik
Platycercus eximius
Platycercus eximius
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Razred Aves
Red Psittaciformes
Porodica Psittacidae
Potporodica Platycercinae
Pleme Platycercini
Rod Platycercus
Vrsta P. eximius
Dvojno ime
Platycercus eximius
(Shaw, 1792)

Crvena rozela (latinski: Platycercus eximius) je vrsta papige koja pretežno naseljava jugoistočne dijelove Australije i Tasmaniju. Kao i većina papiga gnijezdi se u rupama panjeva i visokih stabala. U prosjeku žive oko dvadeset pet do trideset godina.

Izgled[uredi | uredi izvor]

Crvena rozela najčešće je duga između 30 cm i 32 cm što je svrstava u papige srednje veličine. Rozela ima crvenu glavu, grudi crveno-žute, (kod mužjaka je linija prelaska iz crvene u žutu jasno ovičena, dok je kod ženki perje razliveno), rep je zeleno-plav, zeleno-crna krila sa ljetnjim plavim perima, leđa su žuto-crno-zelena sa oblikom pera kao riblje krljušti. Ženka je nešto manja i sitnija i intenzitet boja njenog perja je slabiji.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Rozele spolno sazrijevaju u dobi od oko 8 mjeseci. Pare se jednom ili dva puta godišnje nakon čega ženka snese 4 do 7 jaja. Period inkubacije traje 21 dan, a u gnijezdu mladi ostaju 4-5 sedmica.

Glasanje[uredi | uredi izvor]

Crvena rozela je pitoma, ali vrlo nepovjerljiva, moguće ju je naučiti i da govori ukoliko je riječ o mladoj ptici. Oglašavaju se relativno nježnim tonovima i zvižducima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]