Crvena rozela

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crvena rozela
Status zaštite: Smanjeni rizik
Platycercus eximius
Platycercus eximius
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredAves
RedPsittaciformes
PorodicaPsittacidae
PotporodicaPlatycercinae
PlemePlatycercini
RodPlatycercus
VrstaP. eximius
Dvojno ime
Platycercus eximius
(Shaw, 1792)
Platycercus eximius

Crvena rozela (latinski: Platycercus eximius) je vrsta papige koja pretežno naseljava jugoistočne dijelove Australije i Tasmaniju. Kao i većina papiga gnijezdi se u rupama panjeva i visokih stabala. U prosjeku žive oko dvadeset pet do trideset godina.

Izgled[uredi | uredi izvor]

Crvena rozela najčešće je duga između 30 cm i 32 cm što je svrstava u papige srednje veličine. Rozela ima crvenu glavu, grudi crveno-žute, (kod mužjaka je linija prelaska iz crvene u žutu jasno ovičena, dok je kod ženki perje razliveno), rep je zeleno-plav, zeleno-crna krila sa ljetnim plavim perima, leđa su žuto-crno-zelena sa oblikom pera kao riblje krljušti. Ženka je nešto manja i sitnija i intenzitet boja njenog perja je slabiji.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Rozele spolno sazrijevaju u dobi od oko 8 mjeseci. Pare se jednom ili dva puta godišnje nakon čega ženka snese 4 do 7 jaja. Period inkubacije traje 21 dan, a u gnijezdu mladi ostaju 4-5 sedmica.

Glasanje[uredi | uredi izvor]

Crvena rozela je pitoma, ali vrlo nepovjerljiva, moguće ju je naučiti i da govori ukoliko je riječ o mladoj ptici. Oglašavaju se relativno nježnim tonovima i zvižducima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]