Crveni Kmeri

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crystal Clear action spellcheck.png Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.
Lobanje žrtava režima Crvenih Kmera

Komunistički pokret koji je vladao Kambodžom od 1975. do 1979. godine.Crveni khmeri su osnovani 1967. kao naoružano krilo komunističke partije Kambodže,a 1970. oni su stvorili koaliciju sa princem Sihanoukom kojeg je svrgnuo pokret Lona Nola,kojeg su podupirali amerikanci.U ranim 1970-ima Crveni Khmeri su primili pomoć od Sjevernog Vijetnama i stekli veliku potporu seljaka,ćemu su i pridonijela američka bombardovanja Kambodže. Nakon pet godina građanskog rata Khmeri su 1975. osvojili glavni grad Phnom Penh. Pod vodstvom Pol Pota likvidirana je gotovo čitava profesionalna elita, budistički svećenici, i drugi. Većina gradskog stanovništva je premještena na prisilni rad u provinciju. Režim Crvenih khmera je odgovoran za više od 2 miliona mrtvih u Kambodži. Pol Pot je srušen sa vlasti 1979. ali je nastavio gerilski rat protiv novog režima iz svojih baza u Tajlandu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]