Džem'at et-Tekfir ve-l-Hidžra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Commons-emblem-issue.svg Tema članka je kontroverzna.
Moguće je da se pojedinci ne slažu s tačkom gledišta izraženom u ovom članku ili je neutralna tačka gledišta članka sporna.

Pokret "Džem'atu el-Muslimin" (Grupa muslimana) također poznat i kao "Džem'at et-Tekfir ve-l-Hidžra" (anatema i iseljenje) zbog njihovog insistiranja na učenju o tome kako su muslimanska društva današnjice zapravo nevjernička jer ne sude po Božijim zakonima, te učenja da se istinski vjernici moraju iseliti u zajednice koje su uređene "prema volji Božijoj" po uzoru na iseljenje Božijeg poslanika a.s. iz Mekke u Medinu (ar. hidžra). Ovo je jedan od najradiklanijih i najmilitantnijih pokreta koji se pojavio u arapskim zemljama u proteklom vijeku.

Pokret je u Egiptu (najvjerovatnije 1975. godine ili čak ranije) osnovao mladi inženjer agronomije Šukri Mustafa. Ranije je on bio član pokreta Muslimanske braće, a o mogućim razlozima njegovog istupanja iz ove organizacije Dejan Lukić kaže:[potreban citat] „Muslimanska braća koja su u nekoliko navrata okusila surovu represiju arapskih režima, a njihovi lideri visili na konopcima ili padali pokošeni rafalima tajne policije, nisu za mladog Šukri Mustafu bili dovoljno radikalni. Njemu su bili već preko glave jalovi politički manevri Muslimanske braće. Težio je akciji bez kompromisa. Po svaku cijenu i uz sve žrtve."