DQS

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Deutsche Gesellschaft zur Zertifizierung von Managementsystemen (DQS)
VrstaOrganizacija za standardizaciju
IndustrijaOcjenjivanje, certifikovanje
Osnovano1985
SjedišteNjemačka Frankfurt na Majni, Njemačka
Ključne osobeMichael Drechsel Ingo Ruebenach
ProizvodiCertifikovanje sistema i procesa upravljanja
Prihod€ 122 Mil. (2015)
Zaposleni2.800 (2011.), uključujući 2500 revizora
Veb-sajthttp://www.dqs-holding.com/en/pages/about-dqs-group.html

DQS Holding GmbH, sa sjedištem u Frankfurtu na Majni, je holding kompanija svjetske DQS grupe. DQS grupa pruža usluge ocjenjivanja i izdaje certifikate za sisteme upravljanja i procese.

Historija[uredi | uredi izvor]

DQS je osnovana 1985. u Frankfurtu na Majni i prvo je tijelo za ocjenjivanje usklađenosti u Njemačkoj.[1] ·[2] Cilj osnivača partnera, DGQ-a (Njemačkog društva za kvalitet) i DIN-a (Njemačkog instituta za standardizaciju) bio je, prije svega, promocija njemačke ekonomije. Osnivanje se dogodilo istovremeno sa objavom prvog nacrta ISO 9000 – serije standarda u koju je također uključen najvažniji standard kvaliteta u savremenom svijetu: ISO 9001.

Nakon pripajanja DQS-a Odsjeku za različite sisteme upravljanja (MSS-u) američkog Underwriters Laboratories Inc. u martu 2008. godine, DQS-UL grupa postaje jedna od najvećih svjetskih kompanija za pružanje usluga certificiranja. U junu 2015. kompanija je promijenila ime u DQS Group.

Organizacija kompanije[uredi | uredi izvor]

DQS Holding GmbH broji više od 80 predstavništava u preko 60 zemalja, što stvara mrežu za realizaciju internacionalnih projekata. DQS grupa trenutno ima oko 20 000 certificiranih klijenata u gotovo svim granama industrije, sa nekih 58000 certificiranih lokacija u više od 130 zemalja.

Kompanija zapošljava približno 2800 radnika, od čega 2500 auditora. Među najvećim kompanijama unutar grupe su DQS Inc (SAD), DQS do Brasil Ltd., DQS Japan, DQS Medical Devices GmbH i DQS GmbH (obje u Njemačkoj). Od kraja 2010., Grupa ima otvorene kancelarije u 60 zemalja.

Poslovne aktivnosti[uredi | uredi izvor]

Grupa pruža usluge ocjenjivanja u oblasti različitih industrijskih sektora za korporativne ili industrijski specifične zahtjeve te certifikate za više od 100 nacionalno i internacionalno priznatih propisa. Među najvažnijima su:

  • ISO 9001 (Kvalitet)
  • ISO 14001 (Okolina)
  • BS OHSAS 18001 (Zaštita zdravlja i sigurnost na radu)
  • ISO / TS 16949 (Automobilska industrija)
  • ISO 27001 (Informaciona sigurnost)
  • ISO 13485 (Medicinski uređaji)
  • IRIS (Željeznička industrija)
  • EN 9100ff (Zračno-kosmički prostor)

Međutim, pitanja kao što su sistemi upravljanja rizicima, održivost, energetsko upravljanje zasnovano na njemačkim zakonima o obnovljivim izvorima energije, obrazovanje, privatnost i poslovne vještine postaju sve važnija u okviru sistema certificiranja. Druga važna područja su zdravstvene i socijalne usluge.

Pristup[uredi | uredi izvor]

Grupa ima poseban pristup: procjenu usluga pružaju uglavnom vanjski auditori po osnovu naknade. Auditori uglavnom rade u industrijskom sektoru koji procjenjuju. Ova kombinacija certificiranja i industrijskog znanja, praktičnog i naučnog iskustva osmišljena je da osigura aktualno i najsavremenije ocjenjivanje.

Mreža[uredi | uredi izvor]

DQS je potpisnica povelje i pupnopravna članica međunarodne mreže za certifikaciju IQNet asocijacije osnovane 1990. godine. Glavni cilj globalne mreže koja trenutno broji 36 članova je međusobno priznavanje certifikata izdatih od strane kompanija članica. Sadašnji direktor DQS-a GmbH je Michael Drechsel, koji djeluje u svojstvu predsjednika mreže.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Wolfgang Hansen: Zertifizierung und Akkreditierung von Produkten und Leistungen der Wirtschaft, Carl Hanser Verlag München Wien, 1993, p. 155, ISBN 3-446-17108-8.
  2. ^ Walter Masing: Handbuch der Qualitätssicherung, Carl Hanser Verlag, 2nd ed., 1988, p. 972, ISBN 3-446-15172-9.