Dado Glišić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Dado Glišić
Ime po rođenju Dragoslav Glišić
Rođenje (1977-11-23) 23. novembar 1977 (42 god.)
Banja Luka, SFRJ
Žanrovi Pop
Zanimanje
 • Pjevač
 • kantautor
 • producent
Instrumenti
Karijera 1999–danas
Izdavači

Dado Glišić (rođen 23. novembra 1977) bosanskohercegovački je muzičar, kantautor, kompozitor, tekstopisac i producent.[1] Do sada je objavio 3. albuma za izdavačku kuċu "City Records".

Biografija[uredi | uredi izvor]

Dado Glišić rođen je 23. novembra 1977. u Banjaluci, gdje je proveo svoje djetinstvo. Pored osnovne škole pohađao je i muzičku školu "Vlado Milošević". Nakon napuštanja muzičke škole odlazi kod profesora klavira Muhameda Brace Skopljaka.

Poslije završetka rata u Bosni i Hercegovini Dado Glišić se seli u Beograd, gdje počinje da se usavršava kao muzičar. 2000. godine se prijavljuje na "Budvanski festival" sa pjesmom "Zgazio me život", gdje uspijeva da se plasira u finale samog Festivala. 2003. godine Dado Glišić objavljuje i ekranizuje pjesmu "Dišem al' nisam živ", koja za veoma kratko vrijeme dospijeva na prvo mjesto mnogih top lista širom Balkana. Istoimena kompozicija ga plasira u sami vrh balkanske pop scene. Naredne godine učestvuje na Radijskom festivalu "S Radija" sa kompozicijom "Dobar i lud." Njegov prvi muzički album pod nazivom "Ljubavi" bio je snimljen 2005. godine, odmah nakon objavljivanja trećeg singla i ekranizovanog spota "Sto bespuća".

Nakon toga slijedio je niz veoma uspješnih pjesama poput: "Sto bespuća", "Dišem al' nisam živ", "Dobar i lud", "Kopija", "Više od laži", "Ostaviću ruže" i dr.

2007. godine Dado Glišić nastupa sa pjesmom "Još tražim..." na festivalu "Vrnjačka Banja" i osvaja nagradu za "Najbolju kompoziciju". Ovaj koncertni nastup predstavlja i njegovo posljednje pojavljivanje u javnosti sve do 2012. godine.

Dado Glišić je unazad deset godina (u periodu od 2002-2008) bio ovisnik o teškim drogama, te se kroz muzičku tematiku i izvedbu njegovih pjesama mogao naslutiti pojačan naboj emocija.

Krajem 2007. godine Dado Glišić u potpunosti nestaje sa javne scene, te odlazi u potpunu izolaciju, gdje započinje njegova bitka protiv ovisnosti o heroinu. U tom periodu bio je potpuno nedostupan, te niko nije znao šta se dešava sa ovim muzičarom, sve do 2011. godine. Tada se najedanput pojavljuje na veliko iznenađenje kompletne javnosti sa novom pjesmom "Neponovljiva", čiji je autor i koja je producirana u njegovom vlastitom studiju "The Best" u Banjaluci.

Sa pjesmom "Neponovljiva" vraća se na mjesto na kojem je oduvijek i bio - na samom vrhu balkanske pop scene. Nastavlja sa snimanjem dobrih i kvalitetnih pjesama poput emotivne balade "Dođi..." sa kojom 2012. godine nastupa na festivalu "Vrnjačka Banja" te osvaja ubjedljivo prvo mjesto "Grand Prix".

Poslije punih šest godina, 2012. godine, objavljuje svoj drugi studijski (autorski) album simboličnog naziva "Dođi..." sa kojeg se izdvajaju pored "Neponovljiva" i "Dođi..." vrlo zapažene pjesme "Kad bih ja", duet sa Katarinom Ostojić - Kayom "Brojiš do 100", "Nisam tvoj" i druge kompozicije.

Sredinom 2013. godine napisao je muziku za duetsku pjesmu "Australija i Amerika" koju izvodi sa Željkom Vasićem i time najavljuje novi album "Još nije gotovo" koji je objavljen krajem 2013. godine. Već na prvo slušanje izdvojile su se pjesme: "Čija li si", "Jedini si razlog", "Budi svačija" kao i emotivne balade "Proklet i sam" i "Jer te volim."

Od 2015. godine radi na svom četvrtom i do sada najznačajnijem muzičkom projektu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

 • Ljubavi (2005)
 • Dođi... (2012)
 • Još nije gotovo (2013)

Festivali[uredi | uredi izvor]

 • 2000. Festival "Budva" – Zgazio me život
 • 2004. Festival "Radio S" – Dobar i lud
 • 2007. Festival "Vrnjačka Banja" – Još tražim
 • 2012. Festival "Vrnjačka Banja" – Dođi...

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Dado Glišić". Discogs (jezik: engleski). Pristupljeno 2017-03-13.