Dado Glišić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.

Dado Glišić (Banja Luka, 23. novembar 1977) je bosanskohercegovački muzičar, kantautor, kompozitor, tekstopisac i producent.[1] Do sada je objavio 3. albuma za "City Records".

Biografija[uredi | uredi izvor]

Dado Glišić rođen je 23.11.1977. godine u Banjaluci. Tu je proveo svoje djetinstvo i išao pored osnovne i u muzičku školu "Vlado Milošević". Kako je bio od malih nogu buntovnik, Dado je napustio muzičku školu, a zatim odlazi kod profesora klavira Muhameda Brace Skopljaka.

Posle završetka rata Dado Glišić seli se u Beograd gdje počinje da se usavršava kao muzičar i 2000. godine se prijavljuje na "Budvanski festival" sa pjesmom "Zgazio me život"; uspijeva da se plasira u finale samog Festivala. 2003. godine Dado Glišić objavljuje i ekranizuje pjesmu "Dišem al' nisam živ", koja u jako kratkom roku dospijeva na prvo mjesto mnogih top lista širom balkana, te ga istoimena kompozicija plasira u sami vrh balkanske pop scene. 2004. godine Dado Glišić učestvuje na Radijskom festivalu "S Radia" sa kompozicijom "Dobar i lud" te je već bilo sasvim sigurno očekivati i njegov prvi album koji se desio odmah nakon objave trećeg singla i ekranizovanog spota "Sto bespuća". 2005. godine konačno objavljuje svoj prvi studijski album "Ljubavi...".

Nizali su se hitovi poput "Sto bespuća", "Dišem al' nisam živ", "Dobar i lud", "Kopija", "Više od laži", "Ostaviću ruže" i dr. kompozicije.

2007. godine Dado Glišić nastupa sa pjesmom "Još tražim..." na festivalu "Vrnjačka Banja" i osvaja nagradu za "Najbolju kompoziciju". Inače, pomenuti nastup predstavlja i posljednje pojavljivanje u javnosti sve do 2012. godine.

Dado Glišić je unazad deset godina (u periodu od 2002-2008) je bio ovisnik o teškim drogama, te se kroz njegovu muziku, tematiku i interpretaciju moglo naslutiti pojačan naboj emocija.

Krajem 2007. godine Dado Glišić u potpunosti nestaje sa javne scene, te odlazi u potpunu izolaciju gdje započinje njegova bitka protiv ovisnosti o heroinu. U tom periodu bio je potpuno nedostupan, te niko nije znao šta se dešava sa ovim muzičarom, sve do 2011. godine, gdje se najedanput pojavljuje na iznenađenje kompletne javnosti sa novom pjesmom "Neponovljiva", čiji je autor i koja je producirana u njegovom vlastitom studiu "The Best" u Banjaluci.

Sa pjesmom "Neponovljiva" vraća se na mjesto na kojem je oduvijek i bio - na samom vrhu balkanske pop scene. Nastavlja sa nizanjem dobrih i kvalitetnih pjesama i sve ostavlja bez daha emotivnom baladom "Dođi..." sa kojom 2012. godine nastupa na festivalu "Vrnjačka Banja" te osvaja ubjedljivo prvo mjesto "Grand Prix".

Poslije punih šest godina, 2012. godine, objavljuje svoj drugi studijski (autorski) album simboličnog naziva "Dođi..." sa kojeg se izdvajaju pored "Neponovljiva" i "Dođi..." vrlo zapažene pjesme "Kad bih ja", duet sa Katarinom Ostojić - Kayom "Brojiš do 100", "Nisam tvoj" i dr. kompozicije.

Sredinom 2013. godine napisao je muziku za duetsku pjesmu "Australija i Amerika" koju izvodi sa Željkom Vasićem i time najavljuje novi album "Još nije gotovo" koji je krajem 2013. godine ugledao svjetlost dana. Već na prvo slušanje izdvojile su se pjesme: "Čija li si", "Jedini si razlog", "Budi svačija" kao i emotivne balade "Proklet i sam" i "Jer te volim"

Od 2015. godine radi na svom četvrtom i do sada najznačajnijem muzičkom projektu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Ljubavi (2005)
  • Dođi... (2012)
  • Još nije gotovo (2013)

Festivali[uredi | uredi izvor]

  • 2000. Festival "Budva" — Zgazio me život
  • 2004. Festival "Radio S" — Dobar i lud
  • 2007. Festival "Vrnjačka Banja" — Još tražim
  • 2012. Festival "Vrnjačka Banja" — Dođi...

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Dado Glišić". Discogs (jezik: engleski). Pristupljeno 2017-03-13.