Demandred

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Demandred, jedan od Izgubljenih

Demandred je imaginarni lik iz svijeta epske fantastike Točak vremena. On je jedan od 13 Izgubljenih, zlih Aes Sedai koji služe Mračnog. Za vrijeme Doba legendi, Demandred se zvao Barid Bel Medar. Bio je drugi najuspješniji čovjek svoga doba, odmah posle Lijusa Terina Telamona. Bio je visok i lijep. Riječju skoro se opisuje njegov život. Rođen je jedan dan posle Lijusa Terina. Bio je skoro jak i vješt kao Lijus Terin. Njegove knjige su bile skoro toliko uspješne, ljudi su ga obožavali skoro kao Lijusa. Zbog toga je zamrzio Lijusa Terina. Za vrijeme Rata moći, postao je general. Prešao je Sijenci da bi uništio Lijusa Terina. Nikada nije dugo bio guverner već je odlazio na bojno polje da savlada Lijusa Terina. Nije se dobro slagao sa Samaelom. Nakon 3000 godina zatočeništva u zatvoru Mračnog, uspio se osloboditi.