Derealizacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Derealizacija je specifični poremećaj doživljavanja sopstvene ličnosti i okoline i psihopatološki fenomen kada bolesnik ima osjećaj da se okolina promjenila, da nije više ista kao i ranije. Spoljašnji svijet izgleda mu nekako drugačiji, promjenjen, izvitoperen, nepravilnih oblika predmeta. A i ljudi su se nekako promjenili, postali su čudni, neobični, ali ne zna razlog zbog čega se to desilo. Ponekad ima utisak da gleda kao kroz mutnu vodu, zavjesu, kao što je slučaj u napadu akutnog paničnog poremećaja.

Derealizacija se uvijek javlja zajedno sa depersonalizacijom, jer pored nerealnog doživljavanja okoline i ljude oko sebe, bolesnik primjećuje promjene na sebi i u sebi. Depersonalizacija se može javiti i sama.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]