Disident

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Disident (lat. dissidens) je izraz koji se koristi za osobu koja izražava neslaganje s aktuelnim režimom ili aktivno osporava doktrinu, političku ideologiju ili široko zastupljene stavove države u kojoj živi. Disident se zbog svojih stavova obično smatra otpadnikom ili izdajnikom kao i protivnikom državno-političkog sistema s kojim je u neslaganju.

Termin s koristi još od 16. vijeka u religijskom kontekstu. U političkom smislu prvi put je upotrijebljen 1940-ih godina, s usponom totalitarnih sistema kao što je SSSR.[1][2] Izraz "disident" se koristi i za osobe u SAD-u kao što su Chelsea Manning i Edward Snowden.[3][4] Naime, ovaj termin se koristi kod označavanja ljudi koji su izložili tajne američke vlade kao u primjeru Chelsea Manning i objavivanja videa "Collateral Murder" putem WikiLeaksa, ili o objelodanjivanju informacija o američkom špijuniranju kojem su izložene osobe i vladini službenici drugih zemalja, uključujući i savezničke, što je javnosti otkrio Edward Snowden.


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Harper, Douglas. "dissident". Online Etymology Dictionary
  2. ^ Dictionary.com.
  3. ^ Assange, Manning, Snowden are new dissidents
  4. ^ Press article on Snowden