Dlaka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Struktura dlake

Dlake su rožnate vlaknaste izrasline po tijelu mnogih vrsta sisara. Uglavnom se sastoje iz keratina.

Dlaka u ovom smislu se pojavljuje samo kod sisara koji imaju makar dio kože prekriven dlakom. Sluzokože su uvijek bez dlake. Uz male iznimke (usne, tabani, dlanovi, zadnji članci prstiju i bradavice) cijelo tijelo sisara je prekriveno dlakom.

One izlaze iz epidermisa, iako izrastaju iz folikula koje su smještene dublje, u dermisu. Iako mnogo drugih organizama, pogotovo insekata, imaju vlaknaste izrasline, one se ne smatraju dlakama. Takve "dlake" (trihomi) postoje i kod biljaka. Izrasline te vrste kod zglavkara, kao što su insekti i pauci, nazivaju se čekinje. Sve dlake na tijelu sisara čine krzno, dok se za ljudske dlake na glavi koristi termin kosa. Postoje i neke vrste mačaka, pasa i miševa koji imaju malo ili uopšte nemaju krzno. Kod nekih vrsta, krzno postoji samo u nekim razdobljima života.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Anatomical and geometrical proportions - Albrecht Dürer.png Nedovršeni članak Dlaka koji govori o anatomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.