Donuzlav

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jezero Donuzlav
Donuzlav jezero na karti

Jezero Donuzlav (ruski: Донузлав) koje se naziva i Donuzlavski zaliv je najdublje jezero na Krimu (27 m) i najveće u Černomorskom okrugu (47 km²). To je zaštićeni pejzaž i rekreativni park Autonomne Republike Krim.

U praksi to više nije jezero već zaliv od 1961. godine, kada je kanalom širine 200 metara iskopana pješčana ravan (širine 200–400 m) koja ga je odvajala od Crnog mora. Jezero je slano kao i more blizu ušća, ali izvori na dnu čine vodu mnogo slađom.

Pregled[uredi | uredi izvor]

Donuzlav je poznat po strogo tajnoj pomorskoj bazi koja je ovdje osnovana 1960-ih kao sovjetska krimska pomorska baza. Baza je bila posebno istaknuta po smještaju desantnih brodova na zračnom jastuku (klasa Zubr). Nakon raspada Sovjetskog Saveza, baza je prepuštena Oružanim snagama Ukrajine i bila je jedna od tri glavne pomorske baze kao Južna pomorska baza (Ukrajina). Nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, bazu je zauzela ruska vojska koja joj je vratila prethodni naziv.

Donuzlav se nalazi u okruzima Črrnomorske i Saki na poluostrvu Tarkankut kao i u općini Jevpatorija. Donuzlav je jedno od nekoliko jezera smještenih oko poluotoka. Od Crnog mora dijeli ga 12 km dug pješčani sprud širine 300 m do 1.000 m. Donuzlav je brodskim kanalom povezan s morem [1].

Dužina Donuzlava je 30 km, širina je do 8,5 km, na površini od 42 km i dubina je do 27 m. Ima nekoliko malih uvala. Obale su visoke, strme i krivudave. Na pojedinim dijelovima jezera česta je močvarna vegetacija (obična trska, rogoz).

U gornjem dijelu jezera nalaze se dvije brane za uzgoj ribe, u srednjem dijelu je pomorska baza. Na obalama se nalazi vjetroelektrana sa 53 vjetroturbine.

Do jezera vodi nekoliko jaruga (djelimično isušenih potoka) među kojima su Stari Donuzlav, Donuzlav, Černuška i Burnuk.

Naseljena mjesta[uredi | uredi izvor]

  • Novoozerne, općina Jevpatorija
  • Mjirnji, općina Jevpatorija
  • Ozerivka, Hornomorski okrug
  • Krasnojarske, Černomorski okrug

Krimska kriza[uredi | uredi izvor]

Dana 5. marta 2014. godine, tokom krimske krize 2014. godine, ruski mornari su potopili dva broda ruske Crnomorske flote, protivpodmornički brod Ohakov i spasilački tegljač Šahter, na ulazu u zaliv Donuzlav kako bi spriječili brodove ukrajinske mornarice da pristupe Crnom moru [2].

Dodatna literatura[uredi | uredi izvor]

  • Yegiazarov, V. At Donuzlav. Bilješke podvodnog lovca (Na Donuzlave. Zametki podvodnogo ohotnika). "Berega Tavridy", 2001.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Oliferov, A.M. Donuzlav (ДОНУЗЛА́В). Encyclopedia of Modern Ukraine.
  2. ^ Defence Express 05.03.2014