Doom metal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Doom Metal je forma Heavy metal-a koja se pojavila i postala jednim od žanrova metal-a sredinom 80-ih. Doom metal je težak i u usporedbi sa ostalim žanrovima metala veoma spor. Tekstovi također igraju važnu ulogu u ovom žanru, tekstovi su uglavnom pesimistični i mračni. Muzički Doom metal je snažno pod uticajem prvih albuma Black Sabbath-a. Neke pjesme Black Sabbath-a kao što je pjesma "Black Sabbath" smatraju se prototipima za ovaj žanr. Dosta pjesama sa njihovog trećeg albuma "Master Of Reality (izdan 1971) imaju dosta zajedničkog sa onim šta je danas Doom metal, sa pjesmama kao što su "Sweet Leaf", "Into The Void", "Children of the Grave" koje je svirao Tony Iommi na gitari i Geezer Butler na basu sa štimom na C# što je dovelo do težih rifova. Ali Black Sabbath nije jedini uticao na Doom metal. Mnogi Doom metal bendovi su krenuli svirati samo nekoliko godina poslije pojavljivanja Black Sabbath-a, a mnogi su bili iz zemalja gdje Black Sabbath u to vrijeme nije bio još popularan.