Društvo novinara Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Društvo novinara Bosne i Hercegovine (DNBiH) je strukovno novinarsko udruženje u BiH. Svaki profesionalni novinar, zaposlen ili pod ugovorom u medijima na teritoriji Bosne i Hercegovine ima pravo biti član Društva novinara BiH. Aktuelni predsjednik DNBiH je Faruk Zupčević, predsjednik Skupštine je Dušan Musa, a generalni sekretar Fedžad Forto.

Historija[uredi | uredi izvor]

DNBiH je pravni sljedbenik Udruženja novinara Bosne i Hercegovine osnovanog 11. oktobra 1945. godine, koje je Odlukom Skupštine Udruženja novinara BiH od 8. februara.1994. godine preimenovano u Savez novinara Bosne i Hercegovine, da bi 6. novembra 2004. godine na Osnivačkoj skupštini preimenovano u Društvo novinara Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH. Društvo novinara BiH upisano je u registar udruženja kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Misija[uredi | uredi izvor]

Društvo novinara Bosne i Hercegovine je nezavisno, nepolitičko i neprofitno udruženje profesionalnih novinara koje djeluje na teritoriji Bosne i Hercegovine, u skladu sa pravima i obavezama određenim Ustavom i Zakonima Bosne i Hercegovine. Ciljevi i djelatnosti Društva su: Pružanje podrške za slobodu javne riječi; rad na sprječavanju zloupotrebe profesije novinara; borba protiv monopola i cenzure u uređivačkoj politici printanih i elektronskih medija; zaštita novinara u istinitom, cjelovitom i pravovremenom informiranju javnosti, od svih vrsta političkih, policijskih, spolnih, rasnih, vjerskih, etničkih pritisaka i razlika; zaštita profesionalnih novinara od mobinga; zastupanje interesa novinara, članova Društva, u odnosima sa međunarodnim novinarskim organizacijama, državnim organima, drugim nevladinim organizacijama i pojedincima; rad da svi članovi Društva prihvate Kodeks novinara BiH, kao osnovni dokument profesionalnog ponašanja novinara, poštivanja etičkih normi i zaštite ugleda profesije; pružanje materijalne pomoći novinarima u cilju njihovog obrazovanja i profesionalne osposobljenosti; - saradnja sa kompanijama i naučnim institucijama za stručno usavršavanje novinara; pomoć novinarima u egzistencijalnim problemima; organiziranje seminara, konferencija, kreativnih radionica i tribina radi ostvarivanja ciljeva i djelatnosti Društva; saradnja sa istim ili sličnim udruženjima i organizacijama u svrhu ostvarivanja ciljeva i djelatnosti Društva, u skladu sa Zakonom; izdavanje priručnika, knjiga i drugih publikacija radi ostvarenja ciljeva i djelatnosti Društva, u skladu sa Zakonom; -obilježavanje međunarodnog i svjetskog dana novinarstva.[1]

Nagrada Novinar godine[uredi | uredi izvor]

Uručenje priznanja Novinar godine portalu Zurnal.info

Društvo novinara BiH je u javnosti poznato i po dodjeli godišnje nagrade Novinar godine, koju tradicionalno dodjeljuje na Međunarodni dan slobode medija 3. maja. Radi se o novinarskoj nagradi koju žiri DNBiH dodjeljuje u pet kategorija: godišnja nagrada u kategoriji pisanih medija; godišnja nagrada u kategoriji televizijskog novinarstva; godišnja nagrada u kategoriji radijskog novinarstva; godišnje priznanje u kategoriji „Nagrada za životno djelo“ i nagrada „Novinar godine“. Društvo može, po potrebi, dodijeliti i specijalne nagrade i priznanja.[1] Posljednja manifestacija je održana 3. maja 2019. godine u Sarajevu, a dobitnici su bili portal Žurnal.info (kolektivna nagrada) u kategoriji "Novinar godine", Borislav Jurič - godišnja nagrada u kategoriji pisanih medija, Arijana Saračević Helać - godišnja nagrada u kategoriji televizijskog novinarstva, Vanja Iličić - godišnja nagrada u kategoriji radijskog novinarstva i Ahmed Bosnić - „Nagrada za životno djelo“.[2]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 12. 5. 2019. Pristupljeno 12. 5. 2019.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ http://ba.n1info.com/Vijesti/a342036/Zurnal-dobitnik-nagrade-Novinar-godine.html