Drum and bass

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Drum and bass ili Jungle je muzički pravac elektronske muzike razvijen početkom 1990-tih godina. Glavne karakteristike ovog pravca je beat tempo (160+ po minuti) i jaki basovi. Jungle je nastao u Londonu, a najpoznatiji predstavnici su: Goldie, Teebee, Technical Itch, Noisia, Aphrodite, Brainshocker i dr.

Drum'n'Bass je poliritmička i najkompleksnija muzika elektronske forme. U početku, dok se ovaj pravac još uvijek zvao Jungle, bio je u suštini ubrzan breakbeat sa semplovima rege i hip hop muzike. Neki danas prave razliku između termina jungle i drum'n'bass. Jungle se pretežno korisiti za staru školu, a dnb za novija izdanja. Ogroman doprinos razvoju i popularizaciji ovog pravca u Bosni i Hercegovini dali su "Kontra", "Bilian" i "Fajki".


Eighth notes and rest.svg Nedovršeni članak Drum and bass koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.