Duhovnost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Duhovnost (spiritualnost), u užem smislu, tiče se pitanja duha, ma kako se to moglo definisati; može obuhvatati vjeru u natprirodnu moć, kao što je to slučaj u religiji, no naglasak je na ličnom iskustvu. Isto tako može biti izraz višeg i složenijeg života, koji se razlikuje od obične čulnosti.

Duhovnost i religioznost[uredi | uredi izvor]

Potrebno je podvojiti između dva smila duhovnosti: duhovnost u religiji i duhovnost za razliku od religiji.

U skorije vrijeme, duhovnost u religiji često podrazumijeva da je vjera vjernika ličnija, manje osnovana na dogmi, kao i otvorenija prema novim idejama i uticajima.

Oni koji govore o duhovnosti za raliku od religije općenito vjeruju da postoje mnogi "putevi duhovnosti" i da nema objektivne istine koja bi ukazala na najbolji put koji bi trebalo slijediti.

Duhovnost se može shvatiti i na način koji nudi kulturalni antropolog i yogi, William Irwin Thompson: "Religija nije identična duhovnosti; radije, religija je oblik koji duhonost poprima u civilizaciji."

Duhovnost i nauka[uredi | uredi izvor]

Budući da je duhovnost egzaktno i empirijski nemjerljiva, egzaktne nauke su na velikoj muci oko preciziranja i definisanja duhovnih pojmova. Kroz ljudsku misaonu istoriju, duhovnost je često stavljana kao protivteža racionalnosti i empiričnosti egzaktnih nauka.

Duhovne tradicije i zajednice[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]